CHASSISNUMMER CONTROLEREN
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
Import auto kopen of auto importeren? Doe de chassisnummer check om er zeker van te zijn dat het een betrouwbare aankoop is. Doe de chassisnummer check en achterhaal het auto schadeverleden, kilometerstand en eigenarenhistorie. De chassischeck is de enige manier om erachter te komen of er niet gefraudeerd is met een import auto of auto met een buitenlands kenteken. Doe de import auto check direct en vul het chassisnummer in.

Chassisnummer opzoeken

Het kan erg belangrijk zijn om alle gegevens van je auto te achterhalen. Zo kun je het chassisnummer opzoeken. Met dit unieke nummer van je auto kun je makkelijk en snel controles uitvoeren. Dit geldt voor elke auto, ook voor importauto’s uit het buitenland.

Wat is een chassisnummer?

Een chassisnummer is het identificatienummer van een voertuig. Sinds 1980 is een uniek voertuignummer verplicht voor alle voertuigen. Het chassisnummer bestaat uit 17 tekens en verandert nooit, in tegenstelling tot een kenteken of een nummerplaat. Het is dus verstandig om naast het kenteken ook het chassisnummer te controleren. Een chassisnummer wordt ook wel het VIN-nummer of framenummer genoemd.

 

De opbouw van het VIN-nummer

Een chassisnummer of VIN nummer is opgebouwd uit een unieke combinatie van 17 letters en cijfers. De eerste drie karakters vormen de fabriekscode. De volgende zes karakters vormen de voertuigbeschrijvingscode. De laatste acht karakters vormen het volgnummer.

Opbouw van het chassisnummer uitgelegd

Het symbool op de negende positie kan een controlecijfer of -letter zijn, terwijl de letter op de tiende positie het bouwjaar kan weergeven volgens de volgende codering:

Jaarcodes in het chassisnummer

Chassisnummer vs kenteken

Een kenteken is gebonden aan het land waar de eigenaar het voertuig heeft geregistreerd. Een chassisnummer is uniek voor elk voertuig. Als een auto geëxporteerd wordt, verandert het kenteken. Omdat de autohandel steeds internationaler wordt, is het VIN nummer steeds belangrijker.

Waarom moet je het chassisnummer opzoeken?

Een kentekencheck is handig, maar een chassisnummercheck is extra handig. Bij de import van een auto is het aan te raden om de voertuighistorie te controleren met het chassisnummer. Met het VIN nummer kun je namelijk het autoverleden natrekken. Hierdoor is de kans op een miskoop veel kleiner.

Een auto importeren

In Nederland worden er veel auto’s geïmporteerd. Het maakt niet uit of de auto die aan al je wensen voldoet uit Amerika of België komt. Een controle van het chassisnummer is altijd belangrijk. Bijvoorbeeld bij een auto importeren uit Duitsland. Je weet dan namelijk niet wat er in het verleden met de auto is gebeurd. Een chassisnummercheck of een import auto check kan gelukkig veel informatie geven, ook als je niet zoveel verstand van auto’s hebt.

Snel het chassisnummer controleren

Het chassisnummer controleren of een chassisnummer natrekken kan gewoon online. Je moet dan wel eerst het VIN-nummer van je auto zien te vinden. Bij sommige automerken is dit makkelijker dan bij andere. Je ziet het soms gewoon niet goed zitten. Hieronder staat hoe je het nummer kunt vinden bij je auto.

Waar vind ik het chassisnummer?

Er zijn twee plaatsen waar je het chassisnummer kunt vinden:

 1. Kentekenbewijs: het nummer staat vermeld als voertuigidentificatienummer.

 2. Frame van de auto: bij elk voertuig is het nummer ergens ingegraveerd of ingeslagen

Het is belangrijk dat het chassisnummer op het frame overeenkomt met het nummer op het kentekenbewijs. Als deze nummers niet overeenkomen, kan de auto gestolen zijn.

chassisnummer opzoeken

Waar is het chassisnummer ingegraveerd?

Voor de locatie van het chassisnummer zijn geen regels. Autofabrikanten kunnen het nummer overal op het frame plaatsen. Daarom is het niet altijd eenvoudig om het nummer te vinden. Bij de meeste moderne auto’s zit het nummer aan de bestuurderszijde, op het dashboard achter het raam. Je kunt het ook op de volgende plaatsen vinden:

 • Het dashboard.
  Dit is de meest voorkomende locatie van het VIN- of chassisnummer. Controleer de linker onderkant van het dashboard, controleer het dashboard recht achter het stuur, of kijk door de voorruit.

 • Het motorblok.
  Open de motorkap en controleer de voorkant van de motor. De meeste fabrikanten bevestigen een plaatje met het VIN nummer op het vuurbestendige tussenschot in de motorruimte.

 • De voorkant van het autoframe.
  Het nummer staat meestal vlakbij de ruitensproeiercontainer.

 • Onder het reservewiel.
  Kijk onder het reservewiel in de kofferbak.

 • De deur aan de bestuurderszijde.
  In alle nieuwe auto’s staat het chassisnummer op een sticker ergens op de deur aan de bestuurderszijde.

 • Achterwiel kast
  Het VIN nummer wordt meestal bij het achterwiel aan de bestuurderszijde geplaatst. Kijk bovenin de wielkast, boven de band.

 • Bel de fabrikant
  Kun je het nummer niet vinden? Bel dan de dealer of de fabrikant en vraag waar het VIN of chassisnummer te vinden is.

Plaats chassisnummer opzoeken met kentekencheck

Door het uitvoeren van een kentekencheck bij de RDW kun je de locatie van het chassisnummer vinden. Je kunt het nummer daarna zelf opzoeken en met een chassischeck het chassisnummer controleren.

Professionele software

Een autobedrijf kan gebruik maken van de diensten van de RDW en met het kenteken het chassisnummer opzoeken. Elke autodealer met een beetje ervaring zal dit altijd doen om fraude met gestolen auto’s te voorkomen. Met de voertuiggegevens kan de dealer direct zien of de gegevens in het systeem overeenkomen met de auto die voor hun neus staat.

Autodiefstal is het probleem

Alleen al in Europa registreert de politie jaarlijks bijna een miljoen autodiefstallen. Dit blijkt uit de onderzoeken van Eurostat. Dieven gaan creatief en slim te werk bij het verhandelen van gestolen auto’s. Het is dus belangrijk om het chassisnummer altijd te controleren, zodat je geen risico loopt.

Controleren of een chassisnummer wel authentiek is

Als je zeker wilt weten dat een auto niet gestolen is, moet je niet alleen het chassisnummer opzoeken en controleren, maar ook kijken of het nummer authentiek is. Zo kun je dat doen:

 • Voel de plaat – Bekijk het plaatje of label met het chassisnummer en kijk of er krassen op zitten. Let op tekenen dat de voorruit mogelijk is verwijderd om de VIN-plaat te verwijderen, zoals lijm op de voorruit.

 • Controleer de VIN-plaat op de motor – Kijk of de plaat is gewijzigd of verplaatst. Er kunnen bijvoorbeeld gaten zitten waar de plaat eerst was bevestigd. Als het plaatje veel schoner is dan de rest van het vuurbestendige tussenschot, dan kan er gesjoemeld zijn met het VIN.

 • Bel de RDW – Bij de RDW kun je het chassisnummer laten controleren. Zij kunnen vaak goed zien of er met de VIN-plaat of het label is geknoeid.

Chassisnummer onleesbaar, wat moet je doen?

Het kan natuurlijk gebeuren dat het chassisnummer onleesbaar is geworden. In dit geval kun je langsgaan bij het RDW keuringsstation. Daar kan de keurmeester controleren om welke auto het gaat. Na onderzoek kan het voertuig worden geïdentificeerd en wordt het chassisnummer opnieuw in de auto geslagen.

Kun je met het chassisnummer de vorige eigenaar checken?

Een chassisnummer check is verstandig als je een voertuig wilt importeren. Bij buitenlandse auto’s zijn zaken als het autoverleden, de autohistorie, het schadeverleden en de naam van de vorige eigenaar van de auto vaak niet bekend. Met het chassisnummer kun je soms nog wat informatie achterhalen voordat de auto naar Nederland komt.

Bescherming door een goede controle

Een geïmporteerde auto checken op basis van het chassisnummer is iets waar je achteraf geen spijt van zult hebben. Het kan je beschermen tegen een miskoop, tegen oplichterij of tegen fraude, omdat jij weet waar je aan toe bent en welk autoverleden de auto heeft. Zo kom je achteraf niet voor verassingen te staan.

Voorbeeld uit de praktijk

Wim gaat een ingevoerde auto natrekken.

Wim is van plan om een auto te kopen die pas is ingevoerd in Nederland. Hij wil met het chassisnummer de auto controleren. Hij heeft het benodigde VIN nummer en doet de check. Zo kan hij in één keer de ingevoerde auto natrekken en zien wat ermee gebeurd is in het buitenland. Hij ontdekt dat de kilometerstand in het verleden hoger is geweest dan nu. Een vorm van tellerfraude. Wim besluit de auto niet te kopen en op zoek te gaan naar een andere auto.

Tweedehands auto kopen? Controleer het chassisnummer

Bij aankoop van een tweedehands auto is het altijd verstandig om de auto na te trekken. Alleen een nummerplaat of kenteken checken is niet altijd voldoende, omdat het kenteken verandert als een auto Nederland in komt of verlaat. Gelukkig blijft het chassisnummer van een auto altijd gelijk. Daarmee kun je alle autogegevens opvragen en het complete autoverleden opzoeken.

Chassisnummer opzoeken met de chassischeck

Met de informatie uit de controle van het chassisnummer bepaal je of er een eerlijke prijs voor de auto wordt gevraagd en of je na de koop niet voor onverwachte kosten komt te staan. Op deze site kun je eenvoudig het chassisnummer opzoeken. Doe de chassis check en voorkom een miskoop!

7 Apr , 2024,
admin
No Comments