CHASSISNUMMER CONTROLEREN
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
Import auto kopen of auto importeren? Doe de chassisnummer check om er zeker van te zijn dat het een betrouwbare aankoop is. Via de chassisnummer check achterhaal je het auto schadeverleden, kilometerstand en eigenarenhistorie. De chassischeck is de enige manier om erachter te komen of er niet gefraudeerd is met een import auto of auto met een buitenlands kenteken. Doe de import auto check direct en vul het chassisnummer in.

VIN Nummer

Van plan een import auto te kopen? Realiseer je dat de auto een nieuw kenteken heeft gekregen en de kentekencheck die je normaal beschermt tegen een miskoop dat bij een ingevoerde auto niet doet. Controleer het chassisnummer daarom om te voorkomen dat je een slecht voertuig koopt. Op deze pagina vertellen wij je alles over het VIN nummer en hoe je dit kunt inzetten om jezelf te beschermen tegen een miskoop.

 

Wat is een VIN nummer?

Het VIN nummer is een uniek internationaal voertuig identificatienummer. Elk voertuig is voorzien van een dergelijk uniek serienummer en deze is in het chassis gegraveerd. Internationaal gaat het altijd om dit nummer en elk land koppelt haar kentekens aan dit nummer, waardoor alle informatie over het voertuig altijd te herleiden is.

 

Waar staat de afkorting VIN nummer voor?

In de voertuigindustrie is de afkorting VIN een internationaal begrip. Het toeval wil dat de volledige omschrijving van de afkorting in het Nederlands met dezelfde letters begint als in het Engels. De internationale vertaling van VIN is ‘Vehicle Identification Number’ en in het Nederlands de afkorting volledig uitgeschreven ‘Voertuig Identificatie Nummer’. Dit alles heeft betrekking tot het kunnen identificeren van voertuigen aan de hand van een uniek wereldwijd erkend nummer dat in het frame wordt gegraveerd.

 

Wat is een VIN nummer eigenlijk?

Misschien heb je wel eens gehoord van een chassisnummer. Wist je dat het chassisnummer hetzelfde is als een VIN nummer? Een vin nummer wordt ook wel een chassisnummer, een voertuig identificatienummer of een framenummer genoemd. Een vin nummer moet niet verward worden met een kenteken of een nummerplaat, want dit zijn twee verschillende dingen. Een kenteken of een nummerplaat kennen we allemaal. Het is een plaat, gemonteerd op een voertuig, waarop een combinatie van cijfers en letters staat die uniek is voor het land waarin het voertuig staat geregistreerd. Een kenteken of een nummerplaat bevat bovendien een indicatie van het land (een landcode) waar het voertuig in geregistreerd staat en laat zien of dit een EU lidstaat is. Een voertuig kan een ander kenteken krijgen, wanneer een voertuig geïmporteerd wordt in een ander land. Een kenteken is tenslotte gebonden aan het land waarin het voertuig geregistreerd staat. Verandert het land van het voertuig, dan verandert het kenteken ook. Een vin nummer of een chassisnummer daarentegen, verandert nooit, al wordt het voertuig geïmporteerd, geëxporteerd of verandert het meerdere keren van eigenaar. Een vin nummer of een vin auto is een nummer dat ingeslagen of gegraveerd staat in een vast onderdeel van het voertuig: het frame. Bovendien is het vin nummer te vinden op het kentekenbewijs van het voertuig. Het vin nummer blijft altijd hetzelfde en dit maakt dat een vin nummer een essentieel nummer is voor het checken van het verleden van een voertuig.

 

Opbouw van het VIN nummer

Hoe ziet een chassisnummer er uit? Dat gaan wij bespreken in dit hoofdstuk. Het voertuig identificatie nummer (VIN) bestaat uit een reeks van letters en getallen die werkelijk alles over een voertuig. Wat af te leiden is uit het chassisnummer gaan we bespreken aan de hand van de onderstaande afbeelding.

Het eerste deel van het nummer gaat over de producent van het voertuig. Hier wordt aangegeven in welk continent het voertuig is geproduceerd, in welk land de productie heeft plaatsgevonden en welk automerk het betreft. Het chassisnummer hieronder geeft VF3 weer als eerste deel. De V staat voor Europa, de F voor Frankrijk en de 3 voor Peugeot. We weten dus direct dat het een in Frankrijk geproduceerde Peugeot betreft.

Het tweede deel is de voertuigomschrijving. Uit dit deel is op te maken welk specifiek model het is, wat het type voortuig is, wat voor motor het voertuig heeft, welk schakelsysteem er in de auto zit en een stukje informatie of emmissie en uitstoot. Als we dit praktisch bekijken aan de hand van de onderstaande afbeelding met het tweede deel van het serienummer 7BRFVE. De 7 staat voor het model, in dit geval is het dus een Peugeot 306. De B geeft aan dat het een 4-deurs saloon type is. De R geeft aan dat er een 1998cc motorblok in de Peugeot 306 ligt. Het onderdeel RFV laat tevens zien dat het een handgeschakelde 1998 cc brandstofauto is.

Het derde deel is het serienummer. Dit deel is uniek en voertuigspecifiek. Het bovenstaande gedeelte kan voor meerdere auto’s indien het exact hetzelfde model en uitvoering betreft hetzelfde zijn. Het serienummer daarentegen is altijd uniek, aan de hand van het serienummer is het voertuig te onderscheiden van de rest.

 

VIN nummer

 

Waar vindt ik het chassisnummer van mijn auto?

Het vin nummer op staat kentekenbewijs bovenaan aan de achterkant van het kentekenbewijs bij onderdeel E “voertuigidentificatienummer”. Dit nummer is of zou identiek moeten zijn aan het nummer op je auto. Op de auto kun je het nummer terugvinden op een aantal locaties. Meestal ergens onder bij de voorruit, onder de motorkap en in de deuropening op het chassis gemonteerd met een plaatje. Het is belangrijk dat dit nummer exact overeen komt met dat op je kentekenbewijs, als dit niet het geval is kan het zijn dat er sprake is van fraude.

 

VIN nummer auto

 

Wat is een vin nummer check of een chassisnummercheck?

Een VIN nummer check of een chassisnummer check is een manier om het verleden van een voertuig te achterhalen door gebruik te maken van het unieke identificatienummer. Omdat een VIN nummer (vin auto) of een chassisnummer niet verandert als een voertuig wordt geregistreerd in een ander land, wordt de schade van het voertuig geregistreerd op het chassisnummer. Zo kan er altijd worden gecontroleerd welke schade een voertuig heeft gehad, al heeft het voertuig in het verleden in 10 verschillende landen geregistreerd gestaan. Een chassisnummercheck kan heel eenvoudig gedaan worden. Het vin nummer (vin auto) of het chassisnummer moet eerst worden opgezocht en moet daarna ingevoerd worden bij een online tool. Nadat het VIN nummer (vin auto) of het chassisnummer is ingevoerd bij een online tool, krijg je een overzicht van het verleden van het voertuig. Onder het verleden valt het schadeverleden, de eigenarenhistorie en de correcte kilometerstand van het voertuig.

 

Chassisnummer natrekken gratis mogelijk?

Chassisnummer natrekken gratis

Het is mogelijk om het chassisnummer gratis na te trekken, je krijgt alleen geen informatie over het verleden van de auto. Terwijl dat juist is wat je wilt weten bij een import auto. In basis is het handig om gratis te controleren of het nummer overeen komt het voertuig en of het voertuig vrij is van WOK melding en niet als gestolen geregistreerd staat. Wil je inhoudelijk weten of er iets van fraude is gepleegd, dan ontkom je er niet aan een betaalde check te doen. Deze geeft aan of de auto schade heeft gehad en wat de kilometerstand in het buitenland was. Zo bescherm je jezelf minimaal tegen de twee meest ernstige vormen van fraude. Want let op, met ruim 40 procent van de import auto’s is fraude gepleegd. Bescherm jezelf en doe daarom altijd een controle van het internationale verleden.

 

 

Waar is een vin nummer check of een chassisnummercheck goed voor?

autohistorie RDW checkenStel dat je een nieuwe auto wil kopen en je hebt een auto uit het buitenland op het oog. Als je alleen het kenteken van het voertuig doorgegeven krijgt, kun je hiermee niet zoveel, want in Nederland kan je het niet verleden van een auto met een buitenlands kenteken checken. Bovendien staat er op het kenteken of een nummerplaat van een bepaald land alleen maar de schade geregistreerd die in dat specifieke land heeft plaatsgevonden. Een vin auto, ook wel een VIN nummer (vin auto) of een chassisnummer genoemd, geeft daarentegen inzicht in het complete verleden van een voertuig. Dit betekent dat het inzicht geeft in de schade in binnen- en buitenland. Dit komt doordat het chassisnummer of het VIN nummer (vin auto) nooit verandert. Een chassisnummercheck of een vin nummer check kan dus inzicht geven in dit verleden. Zo kun je te weten komen of de auto in het verleden veel schade heeft gehad (als dit zo is, weet je dat het kopen van die auto geen goede zet is), maar je kunt ook te weten komen hoeveel eigenaren de auto in het verleden heeft gehad. Stel dat je er dankzij de vin nummer check of de chassisnummercheck achter komt dat een voertuig enorm veel eigenaren heeft gehad, dan weet je bijna zeker dat er iets aan de hand is met het voertuig. Er moet immers een reden zijn waarom mensen het voertuig heel snel weer verkopen. Ook kun je met een vin nummer check of een chassisnummer check inzicht krijgen in de kilometerstand. Het is namelijk vaak zo dat er bij geïmporteerde voertuigen gerommeld is met de kilometerstand. Het lijkt dan alsof de auto nog maar heel weinig kilometers heeft gereden, terwijl de kilometerstand in werkelijkheid heel hoog is (en de auto dus meer gereden heeft dan je zelf denkt).

 

vin check

Werkt een chassisnummercheck of een vin nummer check altijd?

Soms is schade aan een voertuig niet goed geregistreerd. Het kan zijn dat een auto gestolen is en dat de schade die er na de diefstal gereden is met de auto nooit geregistreerd wordt, ook niet op het chassisnummer of het vin nummer. In dat geval haalt een vin nummer check of een chassisnummercheck weinig uit. Wél kun je met een vin nummer check of een chassisnummer check zien of een voertuig geregistreerd staat als gestolen. Als dit zo is, weet je dat je het voertuig in kwestie sowieso niet moet kopen. Niemand wil tenslotte opgezadeld zitten met een voertuig dat als gestolen geregistreerd staat!

 

Conclusie

Ben je van plan om een geïmporteerde auto te kopen? Doe dan eerst een chassisnummercheck of een VIN nummer check. Een chassisnummer of een vin nummer (vin auto) kan je veel meer inzicht geven in het verleden van een voertuig dan dat een kenteken of een nummerplaat dat kan. Doordat een chassisnummer of VIN nummer nooit veranderd of verwijderd kan worden, kun je inzicht krijgen in het schadeverleden, de eigenarenhistorie en de kilometerstand van het voertuig, zelfs al komt het voertuig uit het buitenland. Door deze kennis kan je ervoor zorgen dat je weet waar je aan toe bent als je een geïmporteerde auto op het oog hebt. Je kunt voorkomen dat je een auto koopt waar achteraf van alles mee aan de hand blijkt te zijn. Bovendien kun je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van oplichterij of fraude (er wordt immers enorm veel gesjoemeld met kilometerstanden van voertuigen en sommige geïmporteerde auto’s hebben verborgen gebreken die je in eerste instantie niet ziet of merkt). Kortom: doe een chassisnummercheck of een VIN nummer check en weet wat voor auto je koopt!

5 Oct , 2018,
admin
No Comments