CHASSISNUMMER CONTROLEREN
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
Import auto kopen of auto importeren? Doe de chassisnummer check om er zeker van te zijn dat het een betrouwbare aankoop is. Doe de chassisnummer check en achterhaal het auto schadeverleden, kilometerstand en eigenarenhistorie. De chassischeck is de enige manier om erachter te komen of er niet gefraudeerd is met een import auto of auto met een buitenlands kenteken. Doe de import auto check direct en vul het chassisnummer in.

Chassisnummer check

Last Updated on

WAT IS EEN CHASSISNUMMER?

Het chassisnummer van een voertuig is het nummer waarmee de auto geïdentificeerd kan worden. Doordat het nummer uniek is voor een voertuig wordt het nummer ook wel voertuig identificatienummer (VIN) genoemd. Elk voertuig dat zich in het verkeer begeeft zou een chassisnummer moeten hebben. U vindt dit nummer dan ook terug bij auto’s, motoren, vrachtwagens, trailers, aanhangers, scooters, opleggers, etc. Het chassisnummer geeft, naast informatie over het voertuig ook informatie over het schadeverleden van de auto. Doordat dit nummer onveranderlijk is wordt alle schade die een voertuig rijdt, niet alleen op het kenteken geregistreerd, maar ook op het chassisnummer. Vooral bij import auto’s is het belangrijk om het chassisnummer te controleren doordat een RDW kentekencheck niet mogelijk is en het kenteken verandert bij de invoer naar een ander land. Het controleren van het chassisnummer door middel van een chassischeck is dan ook heel belangrijk om de autogegevens op te halen.

WAAR VIND IK HET CHASSISNUMMER?

 

Het chassisnummer staat op kentekenbewijs bovenaan aan de achterkant van het kentekenbewijs bij onderdeel E “voertuigidentificatienummer” (zie afbeelding). Dit nummer is of zou identiek moeten zijn aan het nummer op uw auto. Het is daarom handig om dit direct te controleren. Op de auto kun u het chassisnummer vinden op een plaat dat gemonteerd is op het frame. Doordat er geen vaste locatie is aangewezen kan het VIN nummer bij jou auto op een andere plek terug te vinden zijn dan bij de auto van iemand anders. Gelukkig is het chassisnummer meestal terug te vinden op het dashboard, onder de motorkap of in de deuropening. Het is ontzettend belangrijk dat dit chassisnummer exact overeenkomt met het chassisnummer op uw kentekenbewijs, als dit niet het geval is kan het zijn dat er sprake is van fraude.

Locatie VIN nummer auto

OPBOUW VAN HET CHASSISNUMMER

De opbouw van het chassisnummer of het vin nummer bestaat uit een reeks van 17 betekenisvolle letters en getallen. Uit de opbouw van het chassisnummer kun u veel informatie verkrijgen over het voertuig, waaronder de fabriekscode, het modeljaar en het volgnummer. Het nummer is opgebouwd uit drie delen:

  • WMI code (3 tekens)
  • VDS code (6 tekens)
  • VIS code (8 tekens)

Een chassisnummer kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: 1HGBH41JXMN109186. In dit geval is 1HG de WMI code en BH41JX is de VDS. De laatste acht karakters, MN109186, vormen de VIS.

 

WAAR IS EEN VIN NUMMER CHECK OF EEN CHASSISNUMMERCHECK GOED VOOR?

Man met autopechAls u informatie wilt hebben over een auto kunt u in veel gevallen gewoon een kentekencheck bij de RDW doen. De RDW is de organisatie die alle Nederlandse kentekens en de informatie behorende tot deze kenteken registreert in de database. Wanneer het om een buitenlands kenteken gaat kan de RDW geen informatie verschaffen en is het verstandig het chassisnummer te controleren om informatie van het voertuig in te zien. Stel dat u een nieuwe auto wilt kopen en u hebt een auto uit het buitenland op het oog. Als u alleen het kenteken doorgegeven krijgt, kunt u hiermee niet zoveel, want bij de RDW in Nederland kan u niet het verleden van een auto met een buitenlands kenteken checken. Bovendien staat er op het kenteken of een nummerplaat van een bepaald land alleen maar de schade geregistreerd die in dat specifieke land heeft plaatsgevonden.

 

 

Een chassisnummer of VIN nummer (vin auto), kan veel bruikbare voertuig informatie naar voren halen. Een chassischeck kan onder andere de schade in binnen- en buitenland in kaart brengen. Dit komt doordat het chassisnummer of het VIN nummer (vin auto) dus nooit verandert. Zo kunt u te weten komen of de auto in het verleden veel schade heeft gehad. Indien dit het geval is, weet u dat u beter van de koop af kunt zien.

Een chassischeck kan daarnaast nog veel meer informatie verschaffen over het voertuig die jou als potentiele koper sterker kan doen staan. Twee andere belangrijke gegevens uit de chasisscheck zijn de kilometerstand en de eigenarenhistorie. Na een Vin check kan u er bijvoorbeeld achter komen dat een voertuig enorm veel eigenaren heeft gehad. Indien dit het geval is kunt u er bijna zeker van zijn dat er iets aan de hand is met het voertuig, waarom wordt de auto anders zo snel weer doorverkocht? Verder is het essentieel om de kilometerstand te controleren omdat er bij geïmporteerde voertuigen vaak gerommeld wordt met de kilometerstand. Het lijkt dan alsof de auto nog maar heel weinig kilometers heeft gereden, terwijl de kilometerstand in werkelijkheid heel hoog is en de auto dus meer gereden heeft dan u zelf denkt. Welke informatie u verder kan krijgen met een chassischeck lees u hier.

Voorbeeld uit de praktijk

Sander gaat een BMW kopen bij een dealer

Sander heeft een mooie BMW te koop zien staan bij een dealer. Hij wil de auto wel kopen, maar besluit deze eerst te controleren. De dealer vertelt hem dat de auto geen schade heeft gehad en uitstekend werkt. Sander krijgt er een nieuwe APK-keuring op. Wel geeft de dealer ook aan dat het om een importauto gaat. De auto is vorig jaar naar Nederland gehaald door de vorige eigenaar, maar het is de dealer onbekend waarom deze de auto weer weg heeft gedaan. Sander heeft wel het idee dat de dealer oprecht is, maar hij wil toch voor alle zekerheid zelf ook enkele zaken checken voordat hij de BMW eventueel koopt van het autobedrijf, zeker omdat het om een importauto gaat besluit Sander online een chassisnummer check te doen.

 

HOE WERKT EEN CHASSISNUMMER CHECK?

Een chassisnummercheck kan heel eenvoudig gedaan worden. Het vin nummer (vin auto) of het chassisnummer moet eerst worden opgezocht en moet daarna ingevoerd worden bij een online tool. Nadat het VIN nummer (vin auto) of het chassisnummer is ingevoerd bij een online tool, krijgt u een overzicht van het verleden van het voertuig. Onder het verleden valt het schadeverleden, de eigenarenhistorie en de correcte kilometerstand van het voertuig. Het online controleren van een chassisnummer is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Een Chassisnummer check is ontzettend eenvoudig. Het enige wat u zelf hoeft te doen is het opzoeken, opvragen, controleren of checken van uw chassisnummer. Na het controleren van uw chassisnummer, voer u het chassisnummer van uw voertuig in bij de chassisnummer check. Het online controleren van een chassisnummer is nog nooit zo eenvoudig geweest!

 

WELKE INFORMATIE KRIJG IK MET EEN CHASSISCHECK?

Na het invoeren van het chassisnummer, krijgt u informatie over een aantal verschillende zaken. Zo krijgt u informatie over het schadeverleden van de auto. Soms kunnen er verborgen gebreken zijn die u op het eerste oog, of tijdens een proefrit niet ontdekt. Door het schadeverleden te controleren, kun u zien of de auto ooit ernstige schade heeft gehad. Dit geldt voor schade in het land waarin de auto zich bevindt op het moment dat de check wordt uitgevoerd, maar dit geldt ook voor schade in het buitenland, bijvoorbeeld voordat de auto in Nederland werd ingevoerd.

Voorbeeld uit de praktijk

Sander krijgt de BMW chassischeck resultaten

Sander start eerst met een kenteken check bij de RDW en kan alle gegevens zien die geregistreerd staan op het Nederlandse kenteken. Hier ziet hij ook waar op het voertuig het identificatienummer van de auto te vinden is. Vervolgens doet hij een check op het chassisnummer / voertuitidentificatienummer dat hij inderdaad op de juiste plek op de auto heeft gevonden. Nu heeft hij ook informatie over het verleden van de auto voorafgaande aan de import. Zo komt hij erachter dat de auto ernstige schade heeft geleden, ongeveer vier maanden voordat de auto naar Nederland kwam. Sander vermoedt dat de vorige eigenaar dit niet geweten heeft en nu teveel problemen met de auto had, waardoor deze er zo snel alweer vanaf wilde. Sander wil deze miskoop niet begaan en besluit de dealer te laten weten dat hij van de koop af wil zien. Daarnaast informeert hij de dealer ook over zijn bevindingen aan de hand van het voertuigidentificatienummer van de auto.

Auto Monteur aan het werk

Bij een Chassisnummer check krijgt u ook te weten of de auto op dit moment als gestolen geregistreerd staat in een ander land. Als dit zo is, weet u direct dat u de auto niet moet kopen, omdat dit een hoop gedoe oplevert. Ook krijg u, indien deze beschikbaar zijn, foto’s van de schade van de auto. Daarnaast kunt u informatie krijgen over alle geregistreerde kilometerstanden van zowel binnen- als het buitenland. Hierdoor kan u eenvoudig controleren of de kilometerstand die opgegeven is door de verkopende partij ook daadwerkelijk klopt. Het is erg belangrijk om de kilometerstanden te controleren omdat tellerfraude zowel bij tweedehands Nederlandse auto’s als bij importauto’s erg veel voorkomt. Als de kilometerstand van de verkopende partij niet overeenkomt met de kilometerstand die naar voren komt uit de Chassisnummer check, weet u dat u de auto niet moet kopen.

Tenslotte krijgt u ook informatie over de vorige eigenaren van de auto. Met een kentekencheck krijgt u alleen informatie over de eigenaren binnen Nederland, maar als de auto ooit geïmporteerd is vanuit het buitenland, is het fijn om ook informatie te krijgen over de eigenaren in het buitenland. Mocht u er aan de hand van de chassischeck achter komen dat de auto enorm veel eigenaren heeft gehad, dan weet u bijna zeker dat er iets aan de hand is met het voertuig. Er moet immers een reden zijn waarom mensen het voertuig heel snel weer verkopen.

Met een Chassisnummer check krijgt u dus enorm veel informatie over de tweedehands auto die jij misschien wel wil kopen. U auto natrekken op chassisnummer en het chassisnummer te controleren vóórdat u een tweedehands auto aanschaft is ontzettend nuttig. U weet immers nooit wat er uit een Chassisnummer check naar voren komt over de auto.

 

 

BIJ WELKE LANDEN KAN IK EEN AUTO VIN CHECK GEBRUIKEN?

Door het chassisnummer of VIN nummer in te voeren bij een online chassischeck wordt er voor u een rapport opgesteld met alle autogegevens die geregistreerd zijn op dit nummer. Doordat een kentekencheck bij buitenlandse auto’s niet mogelijk is komt deze chassischeck dus erg van pas en kun u alsnog met een rapport de autogegevens op correctheid controleren. Een chassischeck is mogelijk voor import auto’s uit onder andere de volgende landen:

  • Belgie
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Oostenrijk
  • Tsjechië
  • Verenigde Staten (USA)
  • Zwitserland

GRATIS CHASSISNUMMER NATREKKEN

Creditkaart

Het is mogelijk om het chassisnummer gratis na te trekken, u krijgt alleen geen informatie over het verleden van de auto. Terwijl dat juist is wat u wilt weten bij een import auto. In basis is het handig om gratis te controleren of het nummer overeenkomt het voertuig en of het voertuig vrij is van WOK melding en niet als gestolen geregistreerd staat. Wilt u inhoudelijk weten of er iets van fraude is gepleegd, dan ontkomt u er niet aan een betaalde check te doen. Deze geeft aan of de auto schade heeft gehad en wat de kilometerstand in het buitenland was. Zo beschermt u uzelf minimaal tegen de twee meest ernstige vormen van fraude. Want let op, met ruim 40 procent van de import auto’s is fraude gepleegd. Bescherm uzelf en doe daarom altijd een controle van het internationale verleden.

 

WERKT EEN CHASSISNUMMERCHECK OF EEN VIN NUMMER CHECK ALTIJD?

Soms is schade aan een voertuig niet goed geregistreerd. Het kan zijn dat een auto gestolen is en dat de schade die er na de diefstal gereden is met de auto nooit geregistreerd wordt, ook niet op het chassisnummer of het vin nummer. In dat geval haalt een vin nummer check of een chassisnummercheck weinig uit. Wél kunt u met een vin nummer check of een chassisnummer check zien of een voertuig geregistreerd staat als gestolen. Als dit zo is, weet u dat u het voertuig in kwestie sowieso niet moet kopen. Niemand wil tenslotte opgezadeld zitten met een voertuig dat als gestolen geregistreerd staat!


CONCLUSIE

Een chassisnummer is een identificatienummer van een voertuig. Het kan niet verwijderd of vervangen worden en dit maakt dat alle geschiedenis van de auto geregistreerd wordt op een chassisnummer. Bij het opvragen van een chassisnummer en bij het doen van een chassisnummercheck kunt u dus op een eenvoudige manier de autohistorie van de tweedehands auto in kwestie achterhalen. Dit geldt overigens ook voor andere voertuigen, zoals motoren. Een chassisnummer kan u helpen als u een auto uit het buitenland wil importeren. Dus doe een chassisnummercheck en koop een tweedehandsauto die perfect bij jou past!

 

 

5 Jan , 2016,
admin
No Comments