CHASSISNUMMER CONTROLEREN
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
Import auto kopen of auto importeren? Doe de chassisnummer check om er zeker van te zijn dat het een betrouwbare aankoop is. Doe de chassisnummer check en achterhaal het auto schadeverleden, kilometerstand en eigenarenhistorie. De chassischeck is de enige manier om erachter te komen of er niet gefraudeerd is met een import auto of auto met een buitenlands kenteken. Doe de import auto check direct en vul het chassisnummer in.

Chassisnummer check

Een chassisnummer check kan tegenwoordig heel makkelijk en snel. Dit komt omdat het chassisnummer gewoon online ingevuld kan worden. Onze chassisnummer controle op de pagina is essentieel voordat u een tweedehands (import)auto gaat kopen.

Het nummer is te vinden in het kentekenbewijs van het voertuig, evenals op verschillende plaatsen op het voertuig zelf, meestal in de motorruimte of aan de rechterkant van het voertuig. Voor Amerikaanse voertuigen of voertuigen bestemd voor de Amerikaanse markt wordt het nummer links onderaan de voorruit aan de buitenkant aangebracht en is zichtbaar. Het nummer is meerdere keren aanwezig en is ingeslagen of diepgetrokken om manipulatie te voorkomen. Tot 1 oktober 1969 kan het voertuigidentificatienummer gegraveerd zijn of op een apart bevestigd metalen plaatje zijn aangebracht.

Wat is een chassisnummer check?

Het chassisnummer van een voertuig is het nummer waarmee de auto geïdentificeerd kan worden. Doordat het nummer uniek is voor een voertuig wordt het nummer ook wel voertuig identificatienummer (VIN) genoemd. Elk voertuig dat zich in het verkeer begeeft zou een chassisnummer moeten hebben. Met dit nummer kan u een chassisnummer check uitvoeren. Hiermee komt u alle verzamelde gegevens over de auto te weten.

De informatie die een chassisnummer check geeft

Het chassisnummer geeft, naast informatie over het voertuig ook informatie over het schadeverleden van de auto. Doordat dit nummer onveranderlijk is wordt alle schade die een voertuig rijdt, niet alleen op het kenteken geregistreerd, maar ook op het chassisnummer. Vooral bij import auto’s is het belangrijk om het chassisnummer te controleren doordat een RDW kentekencheck niet mogelijk is en het kenteken verandert bij de invoer naar een ander land. Het controleren van het chassisnummer door middel van een chassischeck is dan ook heel belangrijk om de autogegevens op te halen.

Het opzoeken van het chassisnummer

Het chassisnummer staat op kentekenbewijs bovenaan aan de achterkant van het kentekenbewijs bij onderdeel E “voertuigidentificatienummer” (zie afbeelding). Dit nummer is of zou identiek moeten zijn aan het nummer op uw auto. Het is daarom handig om dit direct te controleren. Op de auto kun u het chassisnummer vinden op een plaat dat gemonteerd is op het frame. Doordat er geen vaste locatie is aangewezen kan het VIN nummer bij jou auto op een andere plek terug te vinden zijn dan bij de auto van iemand anders.

De chassisnummer check op de auto

Belangrijk is om eerst je auto op het chassisnummer te controleren. Het chassisnummer meestal terug te vinden op het dashboard, onder de motorkap of in de deuropening. Het is ontzettend belangrijk dat dit chassisnummer exact overeenkomt met het chassisnummer op uw kentekenbewijs, als dit niet het geval is kan het zijn dat er sprake is van fraude.

Chassisnummer op het kentekenbewijs

De opbouw van het chassisnummer uitgelegd

De opbouw van het chassisnummer of het vin nummer bestaat uit een reeks van 17 betekenisvolle letters en getallen. Uit de opbouw van het chassisnummer kun u veel informatie verkrijgen over het voertuig, waaronder de fabriekscode, het modeljaar en het volgnummer. Het nummer is opgebouwd uit drie delen:

  • WMI code (3 tekens)
  • VDS code (6 tekens)
  • VIS code (8 tekens)

Een chassisnummer kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: 1HGBH41JXMN109186. In dit geval is 1HG de WMI code en BH41JX is de VDS. De laatste acht karakters, MN109186, vormen de VIS.

Chassisnummer uitgelegd

Waarom een chassisnummer check uitvoeren?

Als u informatie wilt hebben over een auto kunt u in veel gevallen gewoon een kentekencheck bij de RDW doen. Een RDW chassisnummer opvragen in Nederland kan erg belangrijk. De RDW verzamelt namelijk alle gegevens van de Nederlandse auto’s. Wanneer het om een buitenlands kenteken gaat kan de RDW geen informatie verschaffen en is het verstandig het chassisnummer te controleren om informatie van het voertuig in te zien.

Auto in het buitenland kopen

Man met autopechStel dat u een (nieuwe) auto wilt kopen en u hebt een auto uit het buitenland op het oog. Als u alleen het kenteken doorgegeven krijgt, kunt u hiermee niet zoveel, want bij de RDW in Nederland kan u niet het verleden van een auto met een buitenlands kenteken checken. Bovendien staat er op het kenteken of een nummerplaat van een bepaald land alleen maar de schade geregistreerd die in dat specifieke land heeft plaatsgevonden.

Makkelijke online controle

Een chassisnr controleren kan veel bruikbare voertuig informatie naar voren halen. Deze check kan makkelijk en snel online uitgevoerd worden. Een chassischeck kan onder andere de schade in binnen- en buitenland in kaart brengen. Dit komt doordat het chassisnummer of het VIN nummer (vin auto) dus nooit verandert. Zo kunt u te weten komen of de auto in het verleden veel schade heeft gehad. Indien dit het geval is, weet u dat u beter van de koop af kunt zien.

Eigenarenhistorie

Een chassischeck kan daarnaast nog veel meer informatie verschaffen over het voertuig die jou als potentiele koper sterker kan doen staan. Twee andere belangrijke gegevens uit de chasisscheck zijn de kilometerstand en de eigenarenhistorie. Na een Vin check kan u er bijvoorbeeld achter komen dat een voertuig enorm veel eigenaren heeft gehad. Dit kan aangeven dat de auto problemen heeft.

Kilometerstand

Verder is het essentieel om de kilometerstand te controleren omdat er bij geïmporteerde voertuigen vaak gerommeld wordt met de kilometerstand. Het lijkt dan alsof de auto nog maar heel weinig kilometers heeft gereden, terwijl de kilometerstand in werkelijkheid heel hoog is en de auto dus meer gereden heeft dan u zelf denkt. Welke informatie u verder kan krijgen met een chassischeck leest u hier.

Voorbeeld uit de praktijk

Sander gaat een BMW kopen bij een dealer

Sander heeft een mooie BMW te koop zien staan bij een dealer. Hij wil de auto wel kopen, maar besluit deze eerst te controleren. De dealer vertelt hem dat de auto geen schade heeft gehad en uitstekend werkt. Sander krijgt er een nieuwe APK-keuring op. Wel geeft de dealer ook aan dat het om een importauto gaat. De auto is vorig jaar naar Nederland gehaald door de vorige eigenaar, maar het is de dealer onbekend waarom deze de auto weer weg heeft gedaan. Sander heeft wel het idee dat de dealer oprecht is, maar hij wil toch voor alle zekerheid zelf ook enkele zaken checken voordat hij de BMW eventueel koopt van het autobedrijf, zeker omdat het om een importauto gaat besluit Sander online een chassisnummer check te doen.

HOE WERKT EEN CHASSISNUMMER CHECK?

Een chassisnummer check kan heel eenvoudig gedaan worden. Het vin nummer (vin auto) of het chassisnummer moet eerst worden opgezocht en moet daarna ingevoerd worden bij een online tool. Nadat het VIN nummer (vin auto) of het chassisnummer is ingevoerd bij een online tool, krijgt u een overzicht van het verleden van het voertuig. Onder het verleden valt het schadeverleden, de eigenarenhistorie en de correcte kilometerstand van het voertuig. Het online controleren van een chassisnummer is nog nooit zo eenvoudig geweest!

WELKE INFORMATIE KRIJG IK MET EEN CHASSISCHECK?

Na het invoeren van het chassisnummer, krijgt u informatie over een aantal verschillende zaken. Zo krijgt u informatie over het schadeverleden van de auto. Soms kunnen er verborgen gebreken zijn die u op het eerste oog, of tijdens een proefrit niet ontdekt. Door het schadeverleden te controleren, kun u zien of de auto ooit ernstige schade heeft gehad. Dit geldt voor schade in het land waarin de auto zich bevindt op het moment dat de check wordt uitgevoerd, maar dit geldt ook voor schade in het buitenland, bijvoorbeeld voordat de auto in Nederland werd ingevoerd.

Voorbeeld uit de praktijk

Sander krijgt de BMW chassischeck resultaten

Sander start eerst met een kenteken check bij de RDW en kan alle gegevens zien die geregistreerd staan op het Nederlandse kenteken. Hier ziet hij ook waar op het voertuig het identificatienummer van de auto te vinden is. Vervolgens doet hij een check op het chassisnummer / voertuitidentificatienummer dat hij inderdaad op de juiste plek op de auto heeft gevonden. Nu heeft hij ook informatie over het verleden van de auto voorafgaande aan de import. Zo komt hij erachter dat de auto ernstige schade heeft geleden, ongeveer vier maanden voordat de auto naar Nederland kwam. Sander vermoedt dat de vorige eigenaar dit niet geweten heeft en nu teveel problemen met de auto had, waardoor deze er zo snel alweer vanaf wilde. Sander wil deze miskoop niet begaan en besluit de dealer te laten weten dat hij van de koop af wil zien. Daarnaast informeert hij de dealer ook over zijn bevindingen aan de hand van het voertuigidentificatienummer van de auto.

Auto Monteur aan het werk

Andere problemen met de auto

Bij een chassisnummer check krijgt u ook te weten of de auto op dit moment als gestolen geregistreerd staat in een ander land. Als dit zo is, weet u direct dat u de auto niet moet kopen, omdat dit een hoop gedoe oplevert. Ook krijg u, indien deze beschikbaar zijn, foto’s van de schade van de auto. Daarnaast kunt u informatie krijgen over alle geregistreerde kilometerstanden van zowel binnen- als het buitenland. Hierdoor kan u eenvoudig controleren of de kilometerstand die opgegeven is door de verkopende partij ook daadwerkelijk klopt.

Voorkom teller fraude

Het is erg belangrijk om de kilometerstanden te controleren omdat teller fraude zowel bij tweedehands Nederlandse auto’s als bij importauto’s erg veel voorkomt. Als de kilometerstand van de verkopende partij niet overeenkomt met de kilometerstand die naar voren komt uit de chassisnummer check, weet u dat u de auto niet moet kopen.

Een chassisnummer check import auto

Tenslotte krijgt u ook informatie over de vorige eigenaren van de auto. Met een kentekencheck krijgt u alleen informatie over de eigenaren binnen Nederland, maar als de auto ooit geïmporteerd is vanuit het buitenland, is het fijn om ook informatie te krijgen over de eigenaren in het buitenland. Mocht u er aan de hand van de chassischeck achter komen dat de auto enorm veel eigenaren heeft gehad, dan weet u bijna zeker dat er iets aan de hand is met het voertuig. Er moet immers een reden zijn waarom mensen het voertuig heel snel weer verkopen.

BIJ WELKE LANDEN KAN IK EEN AUTO VIN CHECK GEBRUIKEN?

Door het chassisnummer of VIN nummer in te voeren bij een online chassischeck wordt er voor u een rapport opgesteld. Hierin staan alle autogegevens die geregistreerd zijn op dit nummer. Doordat een kentekencheck bij buitenlandse auto’s niet mogelijk is deze chassischeck erg handig. Een chassischeck is mogelijk voor import auto’s uit onder andere de volgende landen:

  • België
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Oostenrijk
  • Tsjechië
  • Verenigde Staten (USA)
  • Zwitserland

De gratis chassisnummer check

CreditkaartMet de gratis chassisnummer check kan je achterhalen of het voertuig van je keuze ook echt bestaat. Daarnaast kan je zien of de auto vrij is van een WOK melding. Ook kan je zien of de auto geregistreerd staat als gestolen.

Extra informatie

De betaalde manier van de controle van het chassisnummer geeft veel mee informatie. Het belangrijkste zijn de punten die te maken hebben met het verleden van de auto. Hierbij moet je denken aan opgelopen schade, de kilometerstanden en het aantal eigenaren. Voor een importauto zijn deze controles erg belangrijk. Helemaal omdat er regelmatig fraude wordt gepleegd met deze auto’s.

WERKT EEN CHASSISNUMMERCHECK OF EEN VIN NUMMER CHECK ALTIJD?

Soms is schade aan een voertuig niet goed geregistreerd. Het kan zijn dat een auto gestolen is en dat de schade die er na de diefstal gereden is met de auto nooit geregistreerd wordt, ook niet op het chassisnummer of het vin nummer. In dat geval haalt een vin nummer check of een chassisnummer check weinig uit. Wél kunt u met een vin nummer check of een chassisnummer check zien of een voertuig geregistreerd staat als gestolen. Als dit zo is, weet u dat u het voertuig in kwestie sowieso niet moet kopen. Niemand wil tenslotte opgezadeld zitten met een voertuig dat als gestolen geregistreerd staat!

De controle met het chassisnummer is essentieel

Een chassisnummer is een identificatienummer van een voertuig. Het kan niet verwijderd of vervangen worden en dit maakt dat alle geschiedenis van de auto geregistreerd wordt op een chassisnummer. Bij het opvragen van een chassisnummer en bij het doen van een chassisnummer check kunt u dus op een eenvoudige manier de autohistorie van de tweedehands auto in kwestie achterhalen.

5 Jan , 2016,
admin
No Comments