CHASSISNUMMER CONTROLEREN
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
Import auto kopen of auto importeren? Doe de chassisnummer check om er zeker van te zijn dat het een betrouwbare aankoop is. Doe de chassisnummer check en achterhaal het auto schadeverleden, kilometerstand en eigenarenhistorie. De chassischeck is de enige manier om erachter te komen of er niet gefraudeerd is met een import auto of auto met een buitenlands kenteken. Doe de import auto check direct en vul het chassisnummer in.

Chassisnummer check

Do een chassisnummer check! Een chassisnummer checken kan tegenwoordig heel makkelijk en snel. Je kunt het gewoon online doen met behulp van onze speciale tool. Gebruik het als je van plan bent om een tweedehands auto of import auto uit het buitenland gaan te kopen en vraag alle gegevens op met het chassisnummer.

Het nummer kun je vinden op het kentekenbewijs van het voertuig, op het frame, in de motorruimte of aan de rechterkant van het voertuig. Voor Amerikaanse voertuigen of voertuigen bestemd voor de Amerikaanse markt, wordt het nummer links onderaan de voorruit aan de buitenkant aangebracht.

Het nummer wordt een paar keer op hetzelfde voertuig ingeslagen om gesjoemel te voorkomen. Bij auto’s die toegelaten zijn voor 1 oktober 1969 kan het voertuigidentificatienummer gegraveerd zijn op een metalen plaatje wat ergens op het frame is bevestigd.

Wat is een chassisnummer check?

Het chassisnummer van een voertuig is het nummer waarmee de auto geïdentificeerd kan worden. Omdat het nummer uniek is, wordt het nummer ook wel voertuig identificatienummer (VIN) genoemd. Elk voertuig wat op de weg rijdt, moet een chassisnummer hebben. Met dit nummer kun je alle geregistreerde gegevens over de auto achterhalen.

Het chassisnummer geeft informatie over het voertuig en informatie over het schadeverleden. Alle schade die een voertuig oploopt, wordt op het kenteken geregistreerd en het chassisnummer geregistreerd. Vooral bij import auto’s is het belangrijk om het chassisnummer te controleren. bij deze auto’s is de RDW kentekencheck niet mogelijk, omdat het kenteken verandert bij de invoer. Met een chassischeck kun je de autogegevens wel achterhalen.

Het opzoeken van het chassisnummer

Het chassisnummer staat op kentekenbewijs bovenaan aan de achterkant van het kentekenbewijs bij onderdeel E “voertuigidentificatienummer” (zie afbeelding). Dit nummer moet identiek zijn aan het nummer op de auto. Het is daarom handig om dit direct te controleren. Als het niet klopt, kun je beter de auto laten staan en op zoek gaan naar het volgende voertuig.

Op de auto kun je het chassisnummer vinden op een plaat die gemonteerd is op het frame of dashboard. Omdat er geen vaste locatie is aangewezen, kan het VIN nummer bij jouw auto op een andere plek zitten dan bij de auto van iemand anders.

chassisnummer check: Chassisnummer op het kentekenbewijs

Hoe ziet het chassisnummer eruit?

Het chassisnummer of VIN nummer bestaat uit een reeks van 17 letters en getallen. Uit de opbouw van het chassisnummer kun je veel informatie over het voertuig halen, waaronder de fabriekscode, het modeljaar en het volgnummer. Het nummer is opgebouwd uit drie delen:

  • WMI code (3 tekens)
  • VDS code (6 tekens)
  • VIS code (8 tekens)

Een chassisnummer kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: 1HGBH41JXMN109186. In dit geval is 1HG de WMI code en BH41JX is de VDS. De laatste acht karakters, MN109186, vormen de VIS.

chassisnummer check: Chassisnummer uitgelegd

Schadeverleden van een nieuwe of tweedehands auto in het buitenland opvragen

Stel: je wilt een nieuwe auto of tweedehands auto kopen en je hebt een auto uit het buitenland op het oog. Als je dan alleen het kenteken hebt gekregen van de verkoper, dan kun je daar niet zo veel mee. Bij de RDW kun je namelijk niet het verleden van een auto met een buitenlands kenteken checken. De schadehistorie kun je ook niet opvragen. Op het kenteken of een nummerplaat van een bepaald land staat alleen maar de schade geregistreerd die in het betreffende land heeft plaatsgevonden.

Makkelijke online controle

Uit een controle van het chassisnummer komt vaak veel bruikbare informatie. Vraag dit nummer dus altijd op bij de huidige eigenaar. De check kan makkelijk en snel online uitgevoerd worden. Met een chassischeck kun je onder andere zien welke schade de auto in binnen- en buitenland heeft opgelopen. Het chassisnummer of het VIN nummer verandert nooit. Zo kom je te weten of de auto in het verleden veel aanrijdingen of schade heeft gehad. Als dat het geval is, kun je beter van de koop af zien.

Eigenaren rapport en type eigenaar

Een chassischeck kan nog veel meer informatie verschaffen over de auto dan een kenteken check eigenaar. Daarmee kun je als potentiële koper je voordeel doen. Twee belangrijke gegevens uit de chassischeck zijn de kilometerstand en het eigenaren rapport met het type eigenaar en het aantal eigenaren. Na een VIN check kun je er bijvoorbeeld achter komen dat een tweedehands auto een groot aantal eigenaren heeft gehad. Je kunt dan te maken hebben met een probleemauto waar de huidige eigenaar snel vanaf wil. Aan de andere kant kun je ook ontdekken dat het aantal eigenaren meevalt, dat de auto slechts één eigenaar heeft gehad of dat de auto nog in het bezit is van de eerste eigenaar.

Kilometerstand

Bij geïmporteerde auto’s worden vaak tellerstanden teruggedraaid. Daarom is het heel belangrijk om de kilometerstand van een geïmporteerde auto extra te checken. Door het terugdraaien van de kilometerstand lijkt het alsof de auto nog maar heel weinig kilometers heeft gereden, terwijl de kilometerstand in werkelijkheid heel hoog is. De auto heeft dan meer kilometers gereden dan je denkt. Check dus altijd online de tellerstand voordat je een auto koopt. Welke informatie je verder kunt opvragen met een chassischeck lees je hier.

Voorbeeld uit de praktijk

Sander gaat een BMW kopen bij een dealer

Sander heeft een mooie BMW te koop zien staan bij een dealer. Hij wil de auto wel kopen, maar besluit deze eerst te controleren. De dealer vertelt hem dat de tweedehands auto geen schade heeft gehad en uitstekend werkt. Sander krijgt er een nieuwe apk-keuring bij. Wel geeft de dealer aan dat het om een importauto gaat. De auto is vorig jaar naar Nederland gehaald door de vorige eigenaar, maar de dealer weet niet waarom deze de auto weer weg heeft gedaan. Sander heeft wel het idee dat de dealer oprecht is, maar hij wil toch voor alle zekerheid zelf ook enkele zaken checken voordat hij de BMW eventueel koopt van het autobedrijf. Omdat het om een importauto gaat die al een tijdje bij het bedrijf stond, besluit Sander online een chassisnummer controle te doen.

Hoe kan je een chassisnummer checken?

Een chassisnummer controle kun je heel eenvoudig doen. Eerst moet het VIN nummer of het chassisnummer worden opgezocht en daarna ingevoerd worden bij onze online tool. Nadat het nummer is ingevoerd, krijg je een overzicht van het verleden van de auto. Onder het verleden valt het schadeverleden, de eigenarenhistorie met aantal eigenaren en de correcte kilometerstand van het voertuig. Het online controleren van een chassisnummer is nog nooit zo eenvoudig geweest!

Welke informatie krijg ik met een chassischeck?

Na het invoeren van het chassisnummer, krijg je informatie over een aantal verschillende zaken, zoals het schadeverleden. Soms kunnen er verborgen gebreken zijn die je op het eerste oog, of tijdens een proefrit niet ontdekt. Door het schadeverleden te controleren, kun je zien of de auto ooit ernstige schade heeft gehad. Dit geldt voor schade in het land waarin de auto zich bevindt op het moment dat de check wordt uitgevoerd, maar ook voor schade in het buitenland voordat de auto in Nederland werd ingevoerd.

Voorbeeld uit de praktijk

Sander krijgt de BMW chassischeck resultaten

Sander begint met een kenteken check bij de RDW. Daar kan hij alle gegevens zien die geregistreerd staan op het Nederlandse kenteken, inclusief de apk afkeurpunten en technische gegevens. Hier ziet hij ook waar op de auto het chassisnummer te vinden is. Daarna doet hij een check op het chassisnummer wat hij nu heeft kunnen vinden. Hij heeft nu ook informatie over het verleden van de auto, voordat de import plaatsvond.

Zo ontdekt hij dat de auto ernstige schade heeft geleden, ongeveer vier maanden voordat de auto naar Nederland kwam. Sander vermoedt dat de vorige eigenaar dit niet geweten heeft en teveel problemen met de auto had, waardoor de eigenaar er snel weer vanaf wilde. Sander wil deze miskoop niet begaan en besluit de dealer te laten weten dat hij van de koop afziet. Daarnaast informeert hij de dealer ook over zijn bevindingen aan de hand van het voertuigidentificatienummer van de auto.

chassisnummer check: Auto Monteur aan het werk

Andere problemen met de auto

Bij een controle van het chassisnummer krijg je ook te zien of de auto op dit moment als gestolen geregistreerd staat in een ander land. Als dit zo is, weet je meteen dat je de auto niet moet kopen, omdat dit een hoop gedoe oplevert. Je krijgt ook foto’s van de schade van de auto, indien beschikbaar. Daarnaast kun je informatie krijgen over alle geregistreerde kilometerstanden in het binnen- en buitenland. Hierdoor kun je snel nagaan of de kilometerstand die is opgegeven door de vorige eigenaar ook daadwerkelijk klopt.

Voorkom teller fraude

Het is erg belangrijk om de kilometerstanden te controleren omdat teller fraude zowel bij tweedehands Nederlandse auto’s als bij importauto’s erg veel voorkomt. Als de kilometerstand van de verkopende partij niet overeenkomt met de kilometerstand uit de controle van het chassisnummer, weet je dat je de auto niet moet kopen.

Een kenteken check eigenaar en een chassischeck

Je krijgt ook informatie over de vorige eigenaren van de tweedehands auto. Met een kentekencheck eigenaar krijg je alleen een eigenaren rapport met informatie over de Nederlandse eigenaar. Maar als de auto ooit geïmporteerd is vanuit het buitenland, is het fijn om ook een eigenaren rapport te krijgen met de eigenaren in het buitenland. Kom je er met een chassischeck achter dat de auto heel veel eigenaren heeft gehad, dan weet je bijna zeker dat er iets aan de hand is met de auto. Er moet immers een reden zijn waarom de auto steeds weer snel verkocht wordt.

Bij welke landen kan ik een auto VIN check gebruiken?

Nadat je het het chassisnummer of VIN nummer hebt ingevoerd bij een online chassischeck, krijg je een rapport te zien. Hierin staan alle autogegevens die geregistreerd zijn op dit nummer. Doordat een kentekencheck bij buitenlandse auto’s niet mogelijk is, komt deze chassischeck goed van pas. Een chassischeck is mogelijk voor import auto’s uit onder andere de volgende landen:

  • België
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Oostenrijk
  • Tsjechië
  • Verenigde Staten (USA)
  • Zwitserland

De gratis chassisnummercheck

Met deze gratis check kan je achterhalen of het voertuig van je keuze ook echt bestaat. Daarnaast kan je zien of de auto een WOK melding. Ook kan je zien of de auto geregistreerd staat als gestolen.

chassisnummer check: Extra informatie

Tegen een geringe betaling kun je een rapport met extra gegevens opvragen. In dit rapport staan extra gegevens over het verleden van de auto. Denk bijvoorbeeld aan opgelopen schade, de kilometerstanden voor controle van de huidige tellerstand en het aantal eigenaren. Voor een importauto zijn deze controles erg belangrijk. Helemaal omdat er regelmatig fraude wordt gepleegd met deze auto’s.

Werkt een chassisnummercheck of een VIN nummer check altijd?

Soms is schade aan een voertuig niet goed geregistreerd. Het kan zijn dat een auto gestolen is, waarna de auto schade oploopt. De schade na de diefstal wordt nooit geregistreerd, ook niet op het chassisnummer of het vin nummer. In dat geval heeft een vin nummer check of een chassisnummercheck weinig zin. Wél kun je met een vin nummer check of een chassisnummercheck zien of een voertuig geregistreerd staat als gestolen. Als dit zo is, weet je dat je de auto sowieso niet moet kopen. Niemand wil tenslotte opgezadeld zitten met een voertuig dat als gestolen geregistreerd staat!

De controle met het chassisnummer is essentieel

Een chassisnummer is een identificatienummer van een voertuig. Het kan niet verwijderd of vervangen worden en dit maakt dat alle geschiedenis van de auto geregistreerd wordt op een chassisnummer. Bij het opvragen van een chassisnummer en bij het doen van een chassisnummercheck kun je dus op een eenvoudige manier de autohistorie van de tweedehands auto achterhalen.

9 Apr , 2024,
admin
No Comments