Het chassisnummer van een auto is eigenlijk het identificatienummer van de auto. Het is een uniek nummer waardoor je van alles over de auto te weten kan komen. Dit kan erg belangrijk zijn voor als een auto wil kopen of verkopen. Met behulp van het controleren van het chassisnummer kan je de essentiële gegevens over de auto te weten komen.
Wat is een chassisnummer precies?
Misschien heeft u wel eens gehoord van een chassisnummer. Het chassisnummer wordt ook wel het identificatienummer, het framenummer of het vin nummer (voertuig identificatie nummer) genoemd. Het chassisnummer van een auto is als het ware de vingerafdruk van de auto. Het is een uniek internationaal voertuig identificatienummer. Het kan, net zoals de vingerafdruk van een mens, nooit veranderd of verwijderd worden.
Een nummer op het chassis
De naam van het chassisnummer komt van het feit dat je chassisnummer terug kan vinden op het chassis. Er is trouwens niet één standaard plek voor dit unieke nummer. Elk voertuig heeft altijd zo’n dergelijk uniek serienummer en deze is ook altijd in het chassis gegraveerd. Internationaal gaat het altijd om dit nummer en elk land koppelt haar kentekens aan dit nummer, waardoor alle informatie over het voertuig altijd te herleiden is.
Wat kan ik met het chassisnummer?
Vin nummers of chassisnummers komen voor bij alle soorten voertuigen, zoals auto’s, motoren, vrachtwagens, trailers, opleggers, scooters en dergelijken. Een chassisnummer is niet alleen uniek, maar ook ontzettend handig. Want met dit nummer kan je de gegevens van de auot controleren. Dit is handig als je een tweedehands (import)auto koopt. Als een auto, een motor of een ander voertuig schade rijdt, wordt dit niet alleen geregistreerd op het kenteken van het voertuig, maar ook op het chassisnummer.
De geschiedenis van de auto
Met het chassisnummer is het mogelijk om alle informatie en alle historie van het voertuig op te vragen. Het opvragen, controleren of checken van het chassisnummer is eenvoudiger dan de meeste mensen denken. U kunt het chassisnummer online controleren door middel van een chassisnummer check. Een auto natrekken op chassisnummer is nog nooit zo eenvoudig geweest!
Wat is het verschil tussen een chassisnummer en een kenteken?
Een kenteken of een nummerplaat kennen we allemaal. Het is een plaat die is gemonteerd op een voertuig en waarop een combinatie van cijfers en letters staat. Een kenteken is per voertuig uniek voor het land waarin het voertuig is geregistreerd. Een nummerbord heeft naast deze unieke combinatie aan letters en cijfers ook de landcode van het land waarin het voertuig is geregistreerd. Op het moment dat een voertuig wordt geïmporteerd naar een ander land kan deze een ander kenteken krijgen. Dit komt doordat een kenteken is gebonden aan het land.
Het kenteken hoort bij een land
Elk land heeft een andere kentekenplaat. Natuurlijk kennen we allemaal de gele plaat die bij Nederland hoort. Ook maar de witte plaat van Duitsland is erg bekend. Het kenteken verandert als het voertuig in een ander land wordt geregistreerd. Binnen sommige landen wordt het kenteken zelfs aangepast tussen verschillende staten of verschillende eigenaren.
Het chassisnummer verandert nooit
In tegenstelling tot een kenteken, kan een chassisnummer nooit veranderen. Een chassisnummer van een auto (of van een ander voertuig) is een identificatienummer (VIN nummer auto) dat staat ingeslagen of gegraveerd in een vast onderdeel van het voertuig. Dit nummer wordt nooit vervangen of verwijderd en blijft altijd een onderdeel van het voertuig, hoe vaak het voertuig ook geïmporteerd wordt naar een ander land. Het is dus, als u een tweedehandsauto wilt kopen, verstandiger om een chassischeck te laten doen (en niet alleen een kentekencheck), omdat u dan alle informatie krijgt over mogelijke schade in het buitenland. Een chassisnummer kan dus ontzettend nuttig zijn, mits u weet wat u ermee kunt en waar u het kunt vinden.
Hoe ziet een chassisnummer eruit?
Sinds 1980 is een chassisnummer opgebouwd uit 17 karakters waarvan de laatste 6 altijd cijfers zijn. In de chassisnummer opbouw wordt gebruik gemaakt van alle hoofdletters, met uitzondering van de Q, de O en de I. Dit heeft te maken met het feit dat deze letters, op den duur, kunnen gaan lijken op de 0 (nul), waardoor het veel moeilijker wordt om de auto te kunnen identificeren. Binnen dit nummer zijn onder meer de fabriekscode, het modeljaar en het volgnummer te vinden. Volgens de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) zou het vin nummer of het chassisnummer opgebouwd moeten worden uit drie groepen tekens:
- WMI – World Manufacturer Identification (3 tekens)
- VDS – Vehicle Description Section (6 tekens)
- VIS – Vehicle Indicator Section (8 tekens)
De opbouw van het chassisnummer
De WMI-code is gekoppeld aan de naam van de fabrikant van het voertuig. Deze code is internationaal opgelegd en nauwkeurig gebruik van deze code wordt zeer streng in de gaten gehouden. Binnen deze code staat aangegeven in welk continent het voertuig is geproduceerd, in welk land de productie heeft plaatsgevonden en welk automerk het betreft. Hierna volgen de karakters van de VDS-code, de voertuigomschrijving. Deze bestaat uit 6 karakters die in twee delen zijn onder te verdelen, namelijk een controlecijfer en de auto eigenschappen. Tot slot hebben we het serienummer, de VIS-code. Dit deel bestaat uit 8 karakters en hierin zijn onder meer de fabriekscode, het modeljaar en het volgnummer te vinden.
Een chassisnummer voorbeeld
De VIS code is uniek en voertuig specifiek terwijl de WMI-code en VDS-code voor meerdere auto’s exact hetzelfde kunnen zijn als er sprake is van een gelijk model en uitvoering. Het serienummer (de VIS-code) daarentegen is juist altijd uniek. Aan de hand van dit serienummer is het voertuig te onderscheiden van de rest. De laatste vier cijfers van dit nummer, ook wel de meldcode genoemd, worden daarom ook gebruikt als de auto wordt overgeschreven naar een andere eigenaar en verzekeren van de auto. Hieronder zie je een chassisnummer voorbeeld.
Het chassisnummer in detail uitgelegd
Graag leggen we het chassisnummer uit aan de hand van onderstaand voorbeeld. Het unieke nummer is VF37BRFVE12345678 (zie afbeelding hieronder). Dit zijn de verschillende delen van het chassisnummer:
- Land van productie: Uit het eerste deel kunnen we afleiden in welk continent en welk land de productie heeft plaatsgevonden en welk automerk het betreft. Het chassisnummer hieronder geeft VF3 weer als eerste deel. De V staat voor Europa, de F voor Frankrijk en de 3 voor Peugeot. We weten dus direct dat het een in Frankrijk geproduceerde Peugeot betreft.
- Voertuigomschrijving: Uit dit deel is op te maken welk specifiek model het is, wat het type voortuig is, wat voor motor het voertuig heeft, welk schakelsysteem er in de auto zit en een stuk informatie of emissie en uitstoot. Als we dit praktisch bekijken aan de hand van de onderstaande afbeelding met het tweede deel van het serienummer 7BRFVE. De 7 staat voor het model, in dit geval is het dus een Peugeot 306. De B geeft aan dat het een 4-deurs saloon type is. De R geeft aan dat er een 1998cc motorblok in de Peugeot 306 ligt. Het onderdeel RFV laat tevens zien dat het een handgeschakelde 1998 cc brandstofauto is.
- Serienummer: Dit deel is uniek en voertuig specifiek. Het bovenstaande gedeelte kan voor meerdere auto’s indien het exact hetzelfde model en uitvoering betreft hetzelfde zijn maar het serienummer daarentegen is dus altijd uniek. Met dit nummer kunnen we het voertuig dus onderscheiden van alle andere voertuigen.
Het chassisnummer opzoeken en gaan controleren
Een chassisnummer of vin nummer controleren of een chassisnummer opvragen is eigenlijk heel eenvoudig, mits u weet hoe het moet. Wat veel mensen niet weten, is dat een chassisnummer checken iets is wat u gewoon zelf kunt doen. U kunt het chassisnummer opzoeken op een vast onderdeel van het voertuig. Als u dus in de buurt bent van het voertuig is het chassisnummer checken dus simpelweg een kwestie van het chassisnummer controleren op het voertuig zelf.
Het kentekenbewijs controleren
Een andere manier om het chassisnummer te controleren, is door het kentekenbewijs te bekijken. Op het kentekenbewijs staat het chassisnummer van het voertuig, waardoor het chassisnummer controleren een bezigheid is die maar een paar seconden hoeft te duren! Een chassisnummer natrekken is dus heel eenvoudig als u weet hoe dit moet.
Waarom een chassisnummer natrekken?
Veel mensen stellen zich de vraag: Waarom zou u eigenlijk een chassisnummer natrekken? Het opzoeken van het chassisnummer van een auto, een motor of een ander voertuig kan nuttig zijn als u meer informatie wilt krijgen over het verleden van de auto in kwestie. Met het verleden van een auto moet u denken aan de eigenarenhistorie, de schadehistorie en bijvoorbeeld de kilometerstand.
De controle van een importauto
Het kopen van een auto uit het buitenland brengt voordelen met zich mee. Zo kan het zijn dat u een goedkope tweedehands auto in het buitenland vindt, waardoor het aantrekkelijk wordt om de auto te importeren. Het kan ook zijn dat een auto al geïmporteerd is en dat jij de auto wil kopen. Het is in dat geval wel nodig om de geïmporteerde auto te checken door middel van een import auto check.
Land van herkomst
Een import auto natrekken helpt u om inzicht te krijgen in het verleden van de auto in het buitenland. U hebt, als u geen import auto check doet, immers geen beeld van de schade die de auto in het buitenland heeft gehad, u weet niet hoeveel eigenaren de auto heeft gehad en u weet ook niet of er niet gesjoemeld is met de kilometerstand. Een import auto natrekken is dus een verstandig idee en het zorgt ervoor dat u goed weet wat voor soort auto u op het oog hebt.
Voorkom problemen
Het uitvoeren van een controle van de gegevens van een auto, kan vele problemen voorkomen. De gegevens van de verkoper zijn vaak niet de echte gegevens. Of er ontbreken bepaalde gegevens. Bij een import auto check kan ook voorkomen worden dat u het slachtoffer wordt van fraude en oplichterij.
Het chassisnummer helpt
Elk voertuig op de weg is verplicht om een identiek nummer te hebben waarmee het voertuig geïdentificeerd kan worden, het zogenaamde voertuigidentificatienummer (VIN nummer) of chassisnummer. Dit nummer is opgebouwd met betekenisvolle karakters die informatie geven over het voertuigtype, de productielocatie en vele andere eigenschappen. Een chassisnummercheck, waarbij u het chassisnummer invult in een online tool, kan belangrijke informatie geven die doorslaggevend kan zijn bij de koop van een tweedehands auto.