Steeds meer mensen kiezen ervoor om een auto te importeren naar Nederland. Als u een auto wilt importeren, zijn er een heleboel verschillende opties waar u uit kunt kiezen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om een nieuw voertuig aan te schaffen. Een groot voordeel is dat u zeker weet dat de auto nooit schade gereden heeft en dat u een betrouwbare auto koopt. Dit is een veilige maar vaak ook zeer prijzige optie. Dit is de reden dat veel mensen kiezen voor een tweedehands auto. Hieronder leggen we uit waar u goed op moet letten als u zelf een auto wilt importeren en wat de invoerrechten in Nederland zijn. Daarnaast bespreken we het belang van een chassisnummercheck bij het invoeren van een auto. Lees dus snel verder voor meer informatie!
WAAROM EEN AUTO IMPORTEREN?
Er zijn verschillende factoren die iemand kunnen inspireren om een auto uit het buitenland te importeren. Een van de voornaamste redenen is vaak dat het u toegang geeft tot interessante auto’s die u anders nooit zou krijgen als u zich alleen op de lokale markt zou concentreren.
Als u voor uw werk of om een andere reden naar Nederland verhuist en u heeft al een auto is het misschien makkelijker om uw auto mee te nemen naar Nederland. In dit geval importeert u uw auto officieel naar Nederland. Als u een expat bent is uw auto een roerende zaak en wanneer u naar Nederland verhuist, kunt u uw auto meenemen. De reden waarom veel expats dit doen is omdat het voor veel mensen gunstiger of makkelijker is om de auto te importeren in plaats van de huidige auto te verkopen en dan een nieuwe aan te schaffen in Nederland.
De markt van tweedehands auto’s in Nederland is redelijk uitgebreid, dus de kans is groot dat er hier een leuke auto voor u tussen zit. Toch is de markt van tweedehandsauto’s in het buitenland nóg uitgebreider en soms zelfs goedkoper. Dit geldt niet alleen voor tweedehands auto’s maar ook voor nieuwe auto’s. Als u de prijzen vergelijkt van 10 dezelfde nieuwe auto’s in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Spanje ziet u al snel dat de prijzen voor dezelfde nieuwe auto’s in Nederland heel veel hoger liggen. Dit is voor veel mensen al redenen genoeg om ervoor te kiezen om een auto te importeren naar Nederland. Zo’n import auto kan overal vandaan komen. Zo kunt u een auto importeren uit België, een Duitse import auto kopen of u kunt zelfs helemaal een Amerikaanse auto kopen.
Populaire landen om auto’s te importeren
De keuze vanuit welk land u als privépersoon een auto wilt importeren en die in Nederland woont, kan afhangen van verschillende factoren, waaronder uw budget, voorkeuren en het specifieke merk en model van de auto waarin u geïnteresseerd bent. Sommige landen staan bekend als populaire bronnen voor auto-import vanwege verschillende redenen. Hier zijn enkele landen die interessant kunnen zijn voor auto-import, samen met enkele redenen waarom:
Duitsland: Duitsland is een populaire keuze voor auto-import vanwege de grote auto-industrie en een brede variëteit aan hoogwaardige voertuigen. U kunt zowel nieuwe als gebruikte auto’s vinden van bekende Duitse fabrikanten zoals Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz en Audi. De prijzen kunnen concurrerend zijn, en de auto’s worden over het algemeen goed onderhouden.
België: België ligt geografisch dicht bij Nederland, waardoor het een handige optie is voor auto-import. Het land biedt een breed scala aan gebruikte auto’s, en de staat van voertuigen is vaak goed. Bovendien zijn de importprocedures tussen België en Nederland relatief eenvoudig.
Het Verenigd Koninkrijk: Het VK staat bekend om zijn diverse markt met een brede selectie auto’s, waaronder luxe voertuigen, sportwagens en klassieke auto’s. Brexit heeft enkele aanvullende papierwerkvereisten geïntroduceerd voor import uit het VK, maar het blijft een haalbare optie.
Japan: Japan staat bekend om de productie van hoogwaardige en goed onderhouden gebruikte auto’s. De Japanse markt biedt veel betrouwbare en zuinige voertuigen, en importeurs geven vaak de voorkeur aan Japanse modellen, vooral voor hybride en elektrische auto’s.
De Verenigde Staten: Als u geïnteresseerd bent in grotere voertuigen, vintage auto’s of specifieke Amerikaanse merken, kan de Verenigde Staten een aantrekkelijke keuze zijn. Houd er rekening mee dat het importeren van auto’s uit de VS complexer en kostbaarder kan zijn vanwege regelgevingsverschillen en verzendkosten.
Italië: Italië staat bekend om zijn sportwagens en luxe voertuigen, zoals die geproduceerd door Ferrari, Lamborghini en Maserati. Als u geïnteresseerd bent in deze merken of klassieke Italiaanse auto’s, kan Italië een aantrekkelijke optie zijn.
WAAR VIND IK EEN IMPORT AUTO?
U kunt natuurlijk direct online gaan zoeken naar een auto maar het is verstandig om het zoekgebied te verkleinen door allereerst te bedenken waar u de auto vandaan wilt halen. Dit hangt er uiteraard helemaal van af waar u een leuke auto hebt gezien. U kunt auto’s namelijk uit allerlei verschillende landen importeren. Zo kunt u een auto importeren uit België, of een auto kopen in Duitsland, maar het kan ook zijn dat u wég bent van Amerikaanse oldtimers en dat u liever een Amerikaanse auto wilt kopen. In alle gevallen is het praktisch en sterk aan te raden om u goed in te lezen. U kunt natuurlijk hulp inschakelen van een organisatie de gespecialiseerd is in het importeren van auto’s. Het bedrijf USA Cars is bijvoorbeeld gespecialiseerd in het importeren van Amerikaanse auto’s. Vanzelfsprekend betaalt u voor de service van een externe partij maar u kunt er altijd voor kiezen om veel zaken zelfstandig te regelen. We hebben wat populaire occasionsites op een rijtje gezet om uw zoektocht te vereenvoudigen:
- https://www.Autoscout24.nl
- https://www.exportwagen.eu/
- https://www.Mobile.de (voor Duitse occasions)
- https://www.2dehands.be (voor Belgische occasions)
- https://www.autotempest.com/
- https://www.cars.com/
- https://www.carexportamerica.com/ (voor Amerikaanse auto’s)
WAAR MOET JE OP LETTEN?
Als u een interessante auto op oog hebt is het allereerst verstandig om de eventuele taalbarrière waarmee u te maken gaat krijgen in acht te nemen. Het organiseren van een proefrit vereist dan ook een goede organisatie en wat talenkennis. U kunt natuurlijk altijd hulp inschakelen van een externe partij om zich hierbij te laten assisteren. Naast deze taalbarrière zijn er nog een paar punten waar bij het invoeren van een auto extra op gelet moet worden, deze hebben we hier op een rij gezet:
Autogegevens opvragen
Als u eenmaal een interessante auto heeft gevonden is het belangrijk dat u de autogegevens goed controleert op betrouwbaarheid. Helaas wordt er erg veel gefraudeerd met tweedehands importauto’s en zijn jaarlijks duizenden mensen slachtoffer van fraude. Om ervoor te zorgen dat u niet een miskoop begaat kunt u het beste de autogegevens opvragen door het chassisnummer van de auto te controleren. Bij Nederlandse auto’s kunnen we deze gegevens eenvoudig opvragen met een RDW kentekencheck maar bij een buitenlandse auto is een buitenlandse kentekencheck op deze manier helaas niet mogelijk. Een chassischeck / vin nummer check is bij import auto’s dan ook een eenvoudige manier om onder andere de tellerstand, het schadeverleden of WOK-status en de eigenaren historie van de auto op te vragen. Controle van het chassisnummer is een essentiële stap als u een auto wilt importeren. Tot slot geldt natuurlijk dat als het te goed voor woorden lijkt dit helaas vaak ook het geval is.
Kosten berekenen
Na alle autogegevens te hebben opgevraagd en gecontroleerd met een chassisnummer check en een positieve eventuele proefrit besluit u om over te gaan op de koop van de auto. Vanzelfsprekend is het belangrijk om eerst het totale kostenplaatje in beeld te brengen zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan bij het importeren. De kosten zijn van een aantal factoren afhankelijk waaronder het soort auto, het land waar u de auto uit importeert en eventuele schade die de auto heeft. Een paar belangrijke punten hebben we hier op een rijtje gezet:
- Invoeren van de auto bij de RDW/ Douane
- Tenaamstelling RDW
- Import kosten (indien de auto van buiten Europa afkomstig is)
- Prijs van het voertuig (inclusief BTW!)
- BPM aangifte
- Kosten kentekenplaten
- Verzekeringskosten van de auto
- Transport/ vervoer van de auto naar Nederland
- Onafhankelijke technische aankoopkeuring (optioneel)
Import kosten
Binnen Europa is er een regel die het vrije verkeer van goederen regelt. Hiermee kunt u uw auto importeren zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de invoerrechten en toeslagen. Een auto binnen Europa verplaatsen is hierdoor een stuk eenvoudiger. Hierdoor is het ook voor expats eenvoudig om hun eigen auto mee te nemen naar Nederland. Mocht u in het buitenland wonen en voor een langere tijd in een andere land verblijven, dan hoeft u alleen in gevallen waarin je langere tijd in een ander land verblijft de auto registratie om te zetten.
Transportkosten of vervoerskosten naar Nederland
U kunt natuurlijk altijd zelfstandig uw auto naar Nederland rijden maar het is ook mogelijk om uw auto naar Nederland te laten vervoeren. De meest gebruikelijke methode voor een verdere bestemming is per schip, dit duurt vaak het langste maar is tevens het voordeligst. De volgende verschepingsmethodes zijn veelvoorkomende:
- RORO, ook wel Roll-On / Roll-Off, is de meest kosteneffectieve manier om uw auto te vervoeren. Hierbij parkeert u de auto in het schip alsof deze in een autogarage geparkeerd is. Het nadeel aan deze manier van verschepen is dat de auto niet beschermd is tegen omgevingsfactoren zoals zout en op de werf is tevens geen bescherming.
- Containervervoer is een goede verschepingsmethode die meer bescherming biedt. Hierbij parkeert u de auto in een echte container, welke op een schip wordt geladen. De container is volledig afgesloten, wat betekend dat niemand bij uw auto kan komen gedurende het transport. Voertuig verschepingsdiensten bieden u die volgende mogelijkheden:
- 6 meter container: deze container is exclusief voor uw auto en hierdoor iets duurder. Deze container zorgt voor een veiligere en snellere verzendoptie. U hoeft niet te wachten totdat andere voertuigen samen met uw auto in de container zijn geladen. Voor duurdere auto’s is deze optie dan ook zeker aan te raden
- 12 meter container: deze container is betaalbaarder dan de 6 meter container maar de container wordt dan ook gedeeld met andere auto’s. Welke andere auto’s bij uw auto in de container komen wordt dan ook bepaalt door de vervoerder. U kunt er eventueel wel voor kiezen om meer te betalen zodat er maximaal 2 andere auto’s in de container worden geplaatst, dit beperkt het risico op mogelijke schade.
- De drive-service is een eventuele goede optie als het mogelijk is om u auto naar Nederland te laten rijden. U kunt er ook voor kiezen om een transporttrailer te gebruiken. U kunt uw auto vervoeren met diepladers of grote aanhangwagens met meerdere auto’s. Wees voorzichtig bij het verkennen van je transportmogelijkheden voor uw voertuig. Doe vooraf goed onderzoek naar uw opties, voer een achtergrondcontrole uit, controleer op beoordelingen en onderzoek ook de verzekering. Het is altijd beter om veilig te zijn. Als je een luxeauto of een topklasse auto hebt, wilt u misschien een tweede keer nadenken.
- Lucht Transport is de snelste maar tevens de duurste optie die beschikbaar is. De auto wordt per vliegtuig naar Nederland getransporteerd. Dit is vooral handig als u bijvoorbeeld een auto uit Amerika importeert en duurt ongeveer 2 dagen. Als u voldoende geld beschikbaar hebt en tijd een probleem is kan dit een goede optie zijn.
Afhankelijk van het soort container die u kiest, of het soort transport waarmee u gaat, ligt het bereik meestal tussen € 650 en gaat tot € 4200. Als u besluit per vliegtuig met u voertuig naar Nederland te gaan kan dit oplopen tot € 9000, afhankelijk van de afstand (rekening houdend met het startpunt).
De meeste mensen kiezen ervoor om geïmporteerde tweedehands voertuigen te kopen, en hoewel de aankoop van tweedehands geïmporteerde voertuigen kosteneffectief en zeer verleidelijk is, moeten we heel voorzichtig zijn voordat we een aankoop doen. We willen geen auto uit het buitenland kopen die uiteindelijk veel stress veroorzaakt over allerlei technische, administratieve of zelfs criminele problemen.
RDW keuring
Na de aankoop van een buitenlandse auto dient deze in Nederland geregistreerd te worden. Het is namelijk zo dat u als Nederlander niet in een auto met een buitenlands kenteken mag rijden. Hiervoor dient u namelijk een vrijstelling van de douane te hebben. Dit komt omdat er voor Nederlanders een belastingplicht over voertuigen geldt. Om het voertuig te registreren moet deze door de RDW gekeurd worden. Hiervoor dient u een afspraak te maken bij een RDW keuringsstation. Neem uw legitimatiebewijs en alle relevante voertuigdocumenten mee waaronder het buitenlandse kentekenbewijs en eventueel het Certificaat van overeenstemming (CVO) mee. Als u voertuig is goedgekeurd kunt u aangifte doen bij de belastingdienst en zal het kentekenbewijs geregistreerd worden door het RDW.
Betaling BPM
In Nederland geldt een belastingplicht over voertuigen in Nederland waaronder de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en de motorrijtuigenbelastin (mrb). BPM dient onder andere betaalt te worden als u een nieuwe auto in Nederland koopt of als u dus een auto gaat invoeren. Het bpm is afhankelijk van de CO2-uitstoot, het soort auto en de schade die een auto heeft als deze geïmporteerd wordt. Nadat u auto is goedgekeurd door de RDW moet u aangifte doen van het voertuig bij de belastingdienst. Zonder akkoord van deze belastingaangifte kan het RDW het nieuwe kenteken niet registreren.
Kentekenplaat aanvragen en een autoverzekering afsluiten
Na het goedkeuren en ontvangen van het kentekenbewijs van het BPM bent u zelf natuurlijk verantwoordelijk voor de aanvraag van de nummerborden. Er zijn diverse kentekenplaatfabrikanten waar de kentekenplaat besteld kan worden. Vergeet tot slot niet om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) aan te vragen voor het voertuig, dit is in Nederland verplicht.
IMPORTEREN ELEKTRISCHE AUTO
E-auto’s of elektrische auto’s zijn misschien iets handiger en goedkoper om naar Nederland te importeren. Met elektronische auto’s bent u vrijgesteld van het betalen van de BPM, omdat deze vergoeding wordt berekend op basis van de uitstoot van CO2. Deze regel is van kracht tot ten minste het begin van het jaar 2020. E-auto’s zijn ook gemakkelijker te onderhouden omdat ze minder bewegende delen hebben, wat een goede hoeveelheid onderhoudskosten bespaart. Ze worden aangedreven door zelf gegenereerde of opgeslagen energie en produceren dus geen CO2-uitstoot tijdens het rijden. De kosten van het bezitten van een e-auto in Nederland zijn dus niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer.
7 TIPS BIJ HET IMPORTEREN VAN EEN AUTO
-
Probeer de auto dichterbij huis te vinden
Als u overweegt een geïmporteerde auto te kopen, is de kans groot dat u al een goed idee heeft welk voertuig in aanmerking komt. Sterker nog, u droomt er waarschijnlijk al van om ermee door de stad te rijden, en je kunt niet wachten tot deze droom uitkomt. Je zou kunnen veronderstellen dat de enige plaats om deze auto te kopen in het land van herkomst is, maar dat kan een dure vergissing zijn. Kijk dus goed rond of de auto dichter bij huis te vinden is.
-
Onderzoek de prijzen grondig
U zou kunnen veronderstellen dat het goedkoper is om een Duitse auto uit Duitsland te kopen, een Japanse auto uit Japan, een Koreaanse auto uit Korea, enzovoort. Deze auto’s zijn echter overal te vinden, en het is de moeite waard om naar online prijzen van over de hele wereld te kijken om de beste deals voor de auto zelf te vinden, evenals de kosten van het importeren en registratie van voertuig.
-
Factor in conversieberekening
Als u in het buitenland winkelt voor uw auto, houd er dan rekening mee dat de ticketprijs en invoerkosten niet de enige bedragen zijn die u moet berekenen. De prijs van het voertuig dat u wilt kopen fluctueert eigenlijk dagelijks vanwege de conversieratio.
-
Maak een proefrit in een vergelijkbare auto
Inkoop van voertuigen vanuit het buitenland sluit de mogelijkheid van een proefrit in de gewenste auto uit, maar u kunt misschien een lokale dealer vinden die een vergelijkbare auto verkoopt of op zijn minst een auto met motor motor van hetzelfde merk heeft.
-
Zorg ervoor dat u straks daadwerkelijk met de auto kunt rijden
De regels in deze gids zijn van toepassing op alle nieuwe en vintage auto’s, maar er zijn enkele extra stappen in het proces als u een klassiek of zeldzamer voertuig importeert. Naast het controleren op voertuigemissies, moet u ervoor zorgen dat uw auto op een lijst met goedgekeurde voertuigen staat dus ga goed het informatie over voertuig na.
-
Grootte is belangrijk
Over het algemeen is het grootste verschil tussen auto’s van bijvoorbeeld de Amerikaanse, Japanse, en Europese makelij de grootte, van het voertuig onderstel tot het interieur. Amerikaanse auto’s bijvoorbeeld zijn meestal groter, zowel qua cilinderinhoud als qua hoeveelheid ruimte die je hebt als je in de auto zit. Dat is iets om in gedachten te houden als u of uw passagier lang, breder, of juist veel smaller of kleiner is.
Helaas is het voor online aankopen erg moeilijk om de maat te bevestigen, wat betekent dat persoonlijke beoordelingen van pas komen. Indien mogelijk kan een eerdergenoemde proefrit u ook helpen om erachter te komen of de auto ruimtegwijs goed bij u past.
-
Kosten van onderdelen en reparaties
Vroeger werd gezegd dat importeren een slecht idee was, want als import autos kapot gingen, kostte het eigenaren meer om de reserveonderdelen ook in het land te laten importeren. Dat is niet eens gezien de tijd dat uw auto van de weg was terwijl u wachtte tot ze arriveerden.
Tegenwoordig is dit niet zo’n heel groot probleem omdat onderdelen veelal wijder beschikbaar zijn. Maar als u een oudere importauto koopt, kan het nog steeds moeilijk zijn om onderdelen en een ervaren monteur ter plaatse te vinden. Als u invoerkosten volledig wilt vermijden, kunt u overwegen een auto te kopen waarvan de reserveonderdelen gemakkelijk in Nederland the vinden zijn.
CONCLUSIE
Heeft u een auto uit het buitenland op het oog en zou u die auto graag willen importeren? Dat kan! Het is niet noodzakelijk om hulp in te schakelen van bedrijven zoals USA Car import, want het is heel goed mogelijk om zelfstandig een auto importeren. Het is wel belangrijk dat u zich hierbij goed inleest en rekening houdt met extra kosten, zoals invoerrechten in Nederland. Wees ook bij de keuze van de auto goed voorbereid voordat u een auto uit het buitenland gaat importeren en controleer het chassisnummer van het voertuig online. Met het chassisnummer kunt u de autohistorie of het autoverleden, het schadeverleden, WOK Status en de eigenarenhistorie natrekken. Bovendien krijgt u een goed inzicht in de kilometerstand van het voertuig (NAP) (hiermee wordt namelijk regelmatig gefraudeerd, dus het is goed om altijd te controleren of de kilometerstand wel klopt). Kortom: bent u verliefd op Amerikaanse oldtimers of wilt u liever een auto importeren uit België? Als u goed voorbereid bent en als u het chassisnummer gaat controleren, is het heel goed mogelijk om het importeren zelfstandig te doen.