CHASSISNUMMER CONTROLEREN
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
Import auto kopen of auto importeren? Doe de chassisnummer check om er zeker van te zijn dat het een betrouwbare aankoop is. Via de chassisnummer check achterhaal je het auto schadeverleden, kilometerstand en eigenarenhistorie. De chassischeck is de enige manier om erachter te komen of er niet gefraudeerd is met een import auto of auto met een buitenlands kenteken. Doe de import auto check direct en vul het chassisnummer in.

Auto importeren

Last Updated on

auto importeren

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een auto te importeren naar Nederland. Als je een auto wilt importeren, zijn er een heleboel verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een nieuw voertuig aan te schaffen. Een groot voordeel is dat je zeker weet dat de auto nooit schade gereden heeft en dat je een betrouwbare auto koopt. Dit is een veilige maar vaak ook zeer prijzige optie. Dit is de reden dat veel mensen kiezen voor een tweedehands auto. Hieronder leggen we uit waar je op moet letten als je een auto wilt importeren en wat de invoerrechten in Nederland zijn. Daarnaast bespreken we het belang van een chassisnummercheck bij het invoeren van een auto. Lees dus snel verder voor meer informatie!

WAAROM EEN AUTO IMPORTEREN?

De markt van tweedehands auto’s in Nederland is redelijk uitgebreid, dus de kans is groot dat hier een leuke auto voor jou tussen zit. Toch is de markt van tweedehandsauto’s in het buitenland nóg uitgebreider en soms ook goedkoper. Dit geldt niet alleen voor tweedehands auto’s maar ook voor nieuwe auto’s. Als je de prijzen vergelijkt van 10 dezelfde nieuwe auto’s in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Spanje zie je al snel dat de prijzen voor dezelfde nieuwe auto’s in Nederland heel veel hoger liggen. Dit is voor veel mensen al redenen genoeg om ervoor te kiezen om een auto te importeren naar Nederland. Zo’n import auto kan overal vandaan komen. Je kunt een auto importeren uit België, een Duitse import auto kopen of je kunt een Amerikaanse auto kopen. 

WAAR VIND IK EEN IMPORT AUTO?

Je kunt natuurlijk direct online gaan zoeken naar een auto maar het is handiger om je zoekgebied te verkleinen door allereerst te bedenken waar je de auto vandaan wilt halen. Dit hangt er uiteraard helemaal van af waar je een leuke auto hebt gezien. Je kunt auto’s namelijk uit allerlei verschillende landen importeren. Zo kun je een auto importeren uit België, of een auto kopen in Duitsland, maar het kan ook zijn dat je wég bent van Amerikaanse oldtimers en dat je liever een Amerikaanse auto wil kopen. In alle gevallen is het praktisch om je goed in te lezen. Je kunt natuurlijk hulp inschakelen van een organisatie de gespecialiseerd is in het importeren van auto’s. Het bedrijf USA Cars is bijvoorbeeld gespecialiseerd in het importeren van Amerikaanse auto’s. Vanzelfsprekend betaal je voor de service van een externe partij maar je kunt er altijd voor kiezen om veel zaken zelfstandig te regelen. We hebben wat populaire occasionsites op een rijtje gezet om je zoektocht te vereenvoudigen:

 

WAAR MOET JE OP LETTEN?

Als een interessante auto op oog hebt is het allereerst verstandig om je te realiseren dat je waarschijnlijk te maken gaat krijgen met een taalbarrière. Het organiseren van een proefrit vereist dan ook een goede organisatie en wat talenkennis. U kunt natuurlijk altijd hulp inschakelen van een externe partij om zich hierbij te laten assisteren. Naast deze taalbarrière zijn er nog een paar punten waar bij het invoeren van een auto extra opgelet moet worden, deze hebben we hier op een rij gezet:

Autogegevens opvragen

Als u eenmaal een interessante auto heeft gevonden is het belangrijk dat u de autogegevens goed controleert op betrouwbaarheid. Helaas wordt er erg veel gefraudeerd met tweedehands importauto’s en zijn jaarlijks duizenden mensen slachtoffer van fraude. Om ervoor te zorgen dat u niet een miskoop begaat kunt u het beste de autogegevens opvragen door het chassisnummer van de auto te controleren. Bij Nederlandse auto’s kunnen we deze gegevens eenvoudig opvragen met een RDW kentekencheck maar bij een buitenlandse auto is een buitenlandse kentekencheck op deze manier helaas niet mogelijk. Een chassischeck / vin nummer check is bij import auto’s dan ook een eenvoudige manier om onder andere de tellerstand, het schadeverleden of WOK-status en de eigenaren historie van de auto op te vragen. Controle van het chassisnummer is een essentiële stap als u een auto wilt importeren. Tot slot geldt natuurlijk dat als het te goed voor woorden lijkt dit helaas vaak ook het geval is.

Kosten berekenen

Na alle autogegevens te hebben opgevraagd en gecontroleerd met een chassisnummer check en een positieve eventuele proefrit besluit je om over te gaan op de koop van de auto. Vanzelfsprekend is het belangrijk om eerst het totale kostenplaatje in beeld te brengen zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan bij het importeren. De kosten zijn van een aantal factoren afhankelijk waaronder het soort auto, het land waar je de auto uit importeert en eventuele schade die de auto heeft. Een paar belangrijke punten hebben we hier op een rijtje gezet:

 • Invoeren van de auto bij de RDW/ Douane
 • Tenaamstelling RDW
 • Import kosten (indien de auto van buiten Europa afkomstig is)
 • Prijs van het voertuig (inclusief BTW!)
 • BPM aangifte
 • Kosten kentekenplaten
 • Verzekeringskosten van de auto
 • Transport/ vervoer van de auto naar Nederland
 • Onafhankelijke technische aankoopkeuring (optioneel)

Import kosten

Binnen Europa is er een regel die het vrije verkeer van goederen regelt. Hiermee kun je je auto importeren zonder dat je zich zorgen hoeft te maken over de invoerrechten en toeslagen. Een auto binnen Europa verplaatsen is hierdoor een stuk eenvoudiger. Hierdoor is het ook voor expats eenvoudig om hun eigen auto mee te nemen naar Nederland. Mocht je in het buitenland wonen en voor een langere tijd in een andere land verblijven, dan hoef je alleen in gevallen waarin je langere tijd in een ander land verblijft de auto registratie om te zetten.

auto's op boot transport

Transportkosten of vervoerskosten naar Nederland

 Je kunt natuurlijk altijd je auto zelf naar Nederland rijden maar het is ook mogelijk om je auto naar Nederland te laten vervoeren. De meest gebruikelijke methode voor een verdere bestemming is per schip, dit duurt vaak het langste maar is tevens het voordeligst. De volgende verschepingsmethodes zijn veelvoorkomende:

 • RORO, ook wel Roll-On / Roll-Off, is de meest kosteneffectieve manier om je auto te vervoeren. Hierbij parkeer je de auto in het schip alsof deze in een autogarage geparkeerd is. Het nadeel aan deze manier van verschepen is dat de auto niet beschermd is tegen omgevingsfactoren zoals zout en op de werf is tevens geen bescherming.
 • Containervervoer is een goede verschepingsmethode die meer bescherming biedt. Hierbij parkeer je de auto in een echte container, welke op een schip wordt geladen. De container is volledig afgesloten, wat betekend dat niemand bij je auto kan komen gedurende het transport. Er zijn verschillende containers:
  • 6 meter container: deze container is exclusief voor jou auto en hierdoor iets duurder. Deze container zorgt voor een veiligere en snellere verzendoptie. Je hoeft niet te wachten totdat andere voertuigen samen met jou auto in de container zijn geladen. Voor duurdere auto’s is deze optie dan ook zeker aan te raden
  • 12 meter container: deze container is betaalbaarder dan de 6 meter container maar de container wordt dan ook gedeeld met andere auto’s. Welke andere auto’s bij jou auto in de container komen wordt dan ook bepaalt door de vervoerder. Je kunt er eventueel wel voor kiezen om meer te betalen zodat er maximaal 2 andere auto’s in de container worden geplaatst, dit beperkt het risico op mogelijke schade.

Container Vervoer Auto

 • De drive-service is een eventuele goede optie als het mogelijk is om je auto naar Nederland te laten rijden. Je kunt er ook voor kiezen om een transporttrailer te gebruiken. Je kunt je auto vervoeren met diepladers of grote aanhangwagens met meerdere auto’s. Wees voorzichtig bij het verkennen van je transportmogelijkheden voor je voertuig. Doe je onderzoek, een achtergrondcontrole, controleer op beoordelingen en onderzoek ook de verzekering. Het is altijd beter om veilig te zijn. Als je een luxeauto of een topklasse auto hebt, wil je misschien een tweede keer nadenken.
 • Lucht Transport is de snelste maar tevens de duurste optie die beschikbaar is. De auto wordt per vliegtuig naar Nederland getransporteerd. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld een auto uit Amerika importeert en duurt ongeveer 2 dagen. Als je voldoende geld beschikbaar hebt en tijd een probleem is kan dit een goede optie zijn.

Auto's op trailer

Afhankelijk van het soort container dat je kiest, of het soort transport waarmee je gaat, ligt het bereik meestal tussen € 650 en gaat tot € 4200. Per vliegtuig met je voertuig naar Nederland kan oplopen tot € 9000, afhankelijk van de afstand (rekening houdend met het startpunt).

De meeste mensen kiezen ervoor om geïmporteerde tweedehands voertuigen te kopen, en hoewel de aankoop van tweedehands geïmporteerde voertuigen kosteneffectief en zeer verleidelijk is, moeten we heel voorzichtig zijn voordat we een aankoop doen. We willen geen auto uit het buitenland kopen en uiteindelijk levert de auto veel gestress over alle technische problemen, administratieve of zelfs criminele problemen.

RDW keuring

Na de aankoop van een buitenlandse auto dient deze in Nederland geregistreerd te worden. Het is namelijk zo dat je als Nederlander niet in een auto met een buitenlands kenteken mag rijden. Hiervoor dien je namelijk een vrijstelling van de douane te hebben omdat er voor Nederlanders een belastingplicht over voertuigen geldt. Om het voertuig te registreren moet deze door de RDW gekeurd worden. Hiervoor dient u een afspraak te maken bij een RDW keuringsstation. Neem uw legitimatiebewijs en alle relevante voertuigdocumenten mee waaronder het buitenlandse kentekenbewijs en eventueel het Certificaat van overeenstemming (CVO) mee. Als u voertuig is goedgekeurd kunt u aangifte doen bij de belastingdienst en zal het kentekenbewijs geregistreerd worden door het RDW.

Betaling BPM

In Nederland geldt een belastingplicht over voertuigen in Nederland waaronder de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en de motorrijtuigenbelastin (mrb). BPM dient onder andere betaalt te worden als u een nieuwe auto in Nederland koopt of als u dus een auto gaat invoeren. Het bpm is afhankelijk van de CO2-uitstoot, het soort auto en de schade die een auto heeft als deze geïmporteerd wordt. Nadat u auto is goedgekeurd door de RDW moet u aangifte doen van het voertuig bij de belastingdienst. Zonder akkoord van deze belastingaangifte kan het RDW het nieuwe kenteken niet registreren.

Kentekenplaat aanvragen en een autoverzekering afsluiten

Na het goedkeuren en ontvangen van het kentekenbewijs van het BPM bent u zelf natuurlijk verantwoordelijk voor de aanvraag van de nummerborden. Er zijn diverse kentekenplaatfabrikanten waar de kentekenplaat besteld kan worden. Vergeet tot slot niet om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) aan te vragen voor het voertuig, dit is in Nederland verplicht.

IMPORTEREN ELEKTRISCHE AUTO

E-auto’s of elektrische auto’s zijn misschien iets handiger en goedkoper om naar Nederland te importeren. Met elektronische auto’s bent je vrijgesteld van het betalen van de BPM, omdat deze vergoeding wordt berekend op basis van de uitstoot van CO2. Deze regel is van kracht tot ten minste het begin van het jaar 2020. E-auto’s zijn ook gemakkelijker te onderhouden omdat ze minder bewegende delen hebben, wat een goede hoeveelheid onderhoudskosten bespaart. Ze worden aangedreven door zelf gegenereerde of opgeslagen energie en produceren dus geen CO2-uitstoot tijdens het rijden. De kosten van het bezitten van een e-auto in Nederland zijn dus niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer.

CONCLUSIE

Heb jij een auto uit het buitenland op het oog en zou je die auto graag willen importeren? Dat kan! Je hoeft helemaal geen hulp in te schakelen van bedrijven zoals USA Car import, want dit kan je heel goed zelf door je goed in te lezen en rekening te houden met extra kosten, zoals invoerrechten in Nederland. Lees je in en wees voorbereid op het kopen van een Amerikaanse auto of op het importeren van een auto uit Duitsland, door het chassisnummer van het voertuig online te controleren. Met het chassisnummer kan je de autohistorie of het autoverleden, het schadeverleden, WOK Status en de eigenarenhistorie natrekken. Bovendien kan je inzicht krijgen in de kilometerstand van het voertuig (NAP) (hiermee wordt namelijk regelmatig gefraudeerd, dus het is goed om altijd te controleren of de kilometerstand wel klopt). Kortom: ben jij verliefd op Amerikaanse oldtimers of wil je liever een auto importeren uit België? Als je goed voorbereid bent en als je het chassisnummer gaat controleren, kan jij dit prima zelf en bespaar je kosten die je anders zou uitgeven aan een bedrijf als USA car import.

5 Jan , 2016,
admin
No Comments