Waarom zou je een chassisnummer check doen? Het wordt veel gedaan om inzicht te krijgen in alle gegevens van de auto. Vooral bij importauto’s wordt deze chassisnummer controle uitgevoerd. Het is eigenlijk een uitgebreide kenteken check.
Makkelijk een chassisnummer check uitvoeren
Het uitvoeren van een chassischeck is heel belangrijk bij de aanschaf van een tweedehands (import) auto. Het kopen van een occasion kan een erg slimme zet zijn, zolang je maar zorgvuldig bent en alle gegevens controleert. Er zijn verschillende dingen die je moet onthouden bij het kopen van gebruikte auto’s. Een van de belangrijkste is het opvragen en controleren van een rapport met de autogeschiedenis.
Waarom een chassisnummer check rapport aanvragen?
Het uitvoeren van een chassisnummer of kenteken check kan erg belangrijk zijn. Het is altijd nuttig om te controleren of je te maken hebt met een schadeauto. Zoek op of de auto schade heeft gehad, betrokken is geweest bij ongevallen en bekijk het aantal vorige eigenaars. De geschiedenis van de auto kun je controleren, zodat je zeker weet dat het verhaal over de auto klopt. Op deze site kan je makkelijk een voertuigrapport aanvragen.
Problemen voorkomen bij aanschaf tweedehands auto
Uit een studie uitgevoerd door de Europese Commissie bleek dat 41% van de autokopers snel tegen problemen oplopen. Bij het kopen van een tweedehands auto hadden deze consumenten binnen een jaar na aankoop een probleem. Bijna de helft van alle problemen deed zich zelfs voor in de eerste maand na aankoop van de auto.
De rechten van consumenten
Problemen met je nieuwe auto wil je het liefst voorkomen. Maar ongeveer 21 tot 27% van de potentiële kopers had geen informatie over CO2-uitstoot, consumentenrechten, wettelijke garantie, onderhoudskosten, veiligheid en reputatie van de auto. Lang niet iedereen vroeg informatie op om de kilometertellerstand te controleren of de autogeschiedenis te checken.
Belangrijkste consumentenrechten
Een auto kopen is een grote uitgave. In Nederland heb je bepaalde rechten. Zo ben je beschermd via het Nederlandse consumentenrecht. Deze rechten zorgen ervoor dat je een auto koopt die aan je verwachtingen voldoet en in een goede staat verkeert. Dit zijn een paar belangrijke rechten:
-
Recht op juiste informatie: De verkoper is verplicht om je accurate en volledige informatie te verstrekken over de auto, inclusief de geschiedenis, kilometerstand en eventuele gebreken of auto schade. Als de verkopende partij de toestand van de auto verkeerd voorstelt, kun je juridische stappen ondernemen.
-
Garantierecht: Als je een gebruikte auto koopt van een professionele verkoper (bijv. een autodealer), dan heb je een wettelijke garantie van minimaal zes maanden. Als de auto gebreken of problemen vertoont die niet duidelijk waren op het moment van verkoop, dan is de verkoper verantwoordelijk voor reparatie of terugbetaling.
-
Herroepingsrecht: Als je een auto koopt bij een garage of autodealer, dan heb je 14 dagen herroepingsrecht na de aankoop. In deze periode mag je de auto terugbrengen en krijg je het aankoopbedrag weer terug. Dit geldt ook voor aankopen op afstand.
-
Recht op een goed functionerend product: De auto moet in goede staat verkeren en voldoen aan de normen die je redelijkerwijs mag verwachten. Als blijkt dat de auto flinke gebreken heeft die op het moment van verkoop niet duidelijk waren, kun je een reparatie, vervanging of terugbetaling eisen.
-
Recht om te klagen: Als je binnen zes maanden na de aankoop een gebrek in de auto ontdekt, wordt verondersteld dat dit gebrek al aanwezig was op het moment van de verkoop, tenzij de verkopende partij het tegendeel kan bewijzen. Je kunt een klacht indienen bij de verkoper en een reparatie, vervanging of terugbetaling eisen.
-
Recht op een eerlijke prijs: Je hebt recht op een eerlijke en redelijke prijs. Als je kunt aantonen dat de prijs die je hebt betaald aanzienlijk hoger was dan de marktwaarde of dat de verkoper oneerlijke praktijken heeft gebruikt, kun je juridische gronden hebben voor een prijsaanpassing.
Weet wat je rechten zijn voordat je een auto gaat kopen
Het is belangrijk om te weten dat het voor je rechten uitmaakt of je een nieuwe auto koopt bij een autodealer of een particulier. De toestand van de auto op het moment van de verkoop kan ook van invloed zijn op je rechten. Bescherm jezelf door de auto grondig te inspecteren en te vragen om alle relevante informatie. Koop je bij een dealer of vakgarage, vraag dan om een schriftelijk aankoopbewijs met garantievoorwaarden.
Als je problemen ondervindt bij de aankoop van een auto, kun je overwegen om juridisch advies in te winnen of contact op te nemen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor hulp bij het oplossen van het probleem.
Rapportage met voertuiggegevens
Een grondige controle is noodzakelijk voordat je een aankoop doet. Een belangrijke stap bij het kopen van gebruikte auto’s is het opvragen van een rapport met de voertuiggeschiedenis. Dit rapport geeft details over de eigendom van het voertuig, de geschiedenis van ongevallen, de stand van de kilometerteller en nog veel meer. Dit kun je zelf doen door een chassisnummercheck uit te voeren. Waarom deze check zo noodzakelijk is en wat het chassisnummer of VIN (voertuigidentifcatienummer) precies is, wordt in dit artikel besproken.
Hoe kan je een chassisnummer check uitvoeren?
Elke Nederlanders hebben een uniek burger servicenummer (BSN). Hiermee kunnen we onszelf identificeren. Dit is ook bij een voertuig het geval. Volgens de International Standardization Organisation (ISO) moet elk voertuig herkenbaar zijn aan een unieke code. Dit speciale voertuignummer wordt het voertuigidentificatienummer (VIN) genoemd, maar veel mensen kennen het als het chassisnummer of het framenummer.
Het chassisnummer is altijd aanwezig
Het unieke nummer van de auto (chassisnummer) verschilt van het kentekennummer. Dit komt doordat het kenteken nummer gebonden is aan het land waarin het voertuig geregistreerd is. Het chassisnummer van een voertuig kan niet verwijderd of veranderd worden. Hierdoor is een chassisnummer erg waardevol voor het registreren van informatie over voertuigen die in meerdere landen geregistreerd hebben gestaan. Als je een tweedehands importauto koopt, kun je alleen met een VIN of chassisnummer en een chassischeck de juiste informatie krijgen.
Waarom moet ik een chassisnummercheck doen?
Om de autogegevens van een Nederlandse auto op te vragen kun je heel eenvoudig een kenteken check doen. Alle Nederlandse autogegevens worden opgeslagen bij de RDW. Een buitenlandse kenteken controleren bij de RDW is helaas niet mogelijk. Bij het importeren van een tweedehands auto kun je gelukkig heel eenvoudig het VIN-nummer / chassisnummer gebruiken in plaats van het kentekennummer om meer informatie te krijgen over belangrijke autogegevens krijgen.
Is jouw import auto ook echt goedkoop?
Met een chassischeck of een RDW chassisnummercheck kan een ingevoerde auto kopen opeens een slimme zet zijn, omdat je kosten bespaart. Na een chassischeck of een chassisnummercheck kom je erachter of je te maken hebt met een schadeauto. Je kunt ook het autoverleden controleren. Met een gratis chassischeck achterhaal je of een geïmporteerde auto echt zo’n goede auto is als wordt beweerd. Kom je zaken tegen die je niet vertrouwt? Koop deze importauto dan niet!
VIN-klonen ontdekken
Het controleren van het voertuigidentificatienummer van een buitenlandse auto is de veiligste manier om de ware identiteit van een auto te achterhalen en om te verifiëren of een gebruikte auto betrouwbaar is of niet. Elk jaar worden er in Europa duizenden voertuigidentiteiten gestolen en opnieuw gebruikt voor andere voertuigen, het zogenaamde VIN-klonen. De meeste mensen die een occasion aanschaffen ontdekken dit pas als het al te laat is. Dan krijgen ze plotseling te maken met een dure fraudezaak en onvoorziene juridische problemen.
Een uitgebreide kenteken check
Na controle van uw VIN of chassisnummer, ontvang je een rapport met de autogegevens die gekoppeld zijn aan het gecontroleerde VIN-nummer van de auto. Deze uitgebreide kenteken check is essentieel om verborgen gebreken te kunnen vinden.
Heeft de auto ernstige autoschade gehad? Bekijk het schadeverleden
Hier vind je onder andere uitgebreide informatie over het schadeverleden van het voertuig. Het komt voor dat je als koper verborgen gebreken, of een gebeurtenis tijdens de testrit of tijdens de eerste maand van het gebruik mist. Soms heeft de auto verborgen gebreken die in eerste instantie niet opvallen, maar waar jij later wel enorme kosten aan hebt. Door het schadeverleden van de auto na te trekken, kun jij dit soort situaties voorkomen. Aan de hand van de informatie die gekoppeld is aan het chassisnummer kun je de volgende punten controleren:
- Het bouwjaar van de auto, ook wel de leeftijd van het voertuig.
- De algehele status van de auto
- Registratie op een eventuele zwarte lijst, want betekent dat de auto gestolen is.
- De eigenarenhistorie en het aantal keren dat de auto is verkocht
- De lening geschiedenis van het voertuig
- Of de auto betrokken is geweest bij een aanrijding en geborgen is geweest.
- De schadehistorie van de auto, inclusief eventueel beschikbare foto’s van de schade.
- WOK-status auto controleren (Wacht Op Keuring), indien de auto ernstige schade heeft gehad
- De geregistreerde tellerstand van de auto
Voorbeeld uit de praktijk
Janneke koopt een importauto uit Spanje
Janneke heeft een mooie auto op het oog. De auto staat bij een Nederlandse dealer, maar de verkoper heeft haar al aangegeven dat de auto is ingevoerd vanuit Spanje. Hierdoor zijn niet alle gegevens van de auto bij de RDW bekend, ondanks dat de auto nu wel voorzien is van een Nederlands kenteken. Janneke vraagt het chassisnummer aan de verkoper om een chassisnummercheck te doen. Met dit nummer kan zij het chassisnummer controleren bij de RDW om echt alle gegevens van de auto in te zien. Zij controleert alle gegevens van de auto en vergelijkt deze met de gegevens die geregistreerd staan op het Nederlands kenteken. Ze kijkt onder meer naar de kilometerstand, het schadeverleden van de auto en het aantal eigenaren. Zij komt tot de conclusie dat alles in orde is en besluit de auto te kopen van de dealer.
Jouw eigen chassisnummer check
De chassisnummer check geeft informatie over bijvoorbeeld schaderegistratie van zowel binnen als buitenland. Dit is vooral handig bij het kopen van geïmporteerde auto’s uit landen zoals Duitsland, België of de USA. Deze landen exporteren regelmatig auto’s naar Nederland. Als potentiële koper ben je de handelaar een stap voor door het uitvoeren van een VIN check. Hierdoor weet jij bijvoorbeeld of het voertuig in een ander land is gestolen. Alle andere gegevens helpen je tevens bij jouw aankoopbeslissing. Daarnaast kunnen er zelfs foto’s beschikbaar zijn die de schade weergeven van de auto.
Voorkom fraude
Volgens de Europese commissie wordt bij 30% tot 50% van tweedehandsauto’s die over de grenzen binnen de Europese markt worden verhandeld, de kilometerteller gemanipuleerd. Dit is onderdeel van de informatie die je krijgt via een chassisnummer controle.
Nederlandse gegevens
In Nederland is er een zogenaamde NAP-check. De Stichting Nationale Auto Pas (NAP) voorkomt kilometerteller fraude en helpt kopers van gebruikte auto’s door de kilometerstand te controleren voordat u een gebruikte auto koopt. Sinds 1991 verzamelt NAP kilometerinformatie van bijna alle motorvoertuigen in Nederland. Bijna elke auto, bestelwagen, vrachtwagen en motorfiets heeft een kilometergeschiedenis in hun database.
De RDW helpt
Ze verzamelen gegevens van APK-testen, onderhoud, Rijksdienst Wegverkeer (RDW), auto-importeurs en leasemaatschappijen. Deze controle hoort meestal bij de resultaten van het chassisnummer. Je ontvangt dit samen met de rest van de andere informatie die is verkregen voor de auto van je keuze.
Laat nu een chassisnummer check uitvoeren
Het is wel duidelijk waarom een chassisnummer check uitvoeren erg handig kan zijn. Een chassisnummercheck is een nuttige tool om inzicht te krijgen in het autoverleden, de autohistorie, het schadeverleden, de eigenarenhistorie en de daadwerkelijke kilometerstand van een voertuig. Met deze informatie kun je goed beoordelen of de import auto die jij op het oog hebt een goede auto is om in te investeren.