CHASSISNUMMER CONTROLEREN
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
Import auto kopen of auto importeren? Doe de chassisnummer check om er zeker van te zijn dat het een betrouwbare aankoop is. Doe de chassisnummer check en achterhaal het auto schadeverleden, kilometerstand en eigenarenhistorie. De chassischeck is de enige manier om erachter te komen of er niet gefraudeerd is met een import auto of auto met een buitenlands kenteken. Doe de import auto check direct en vul het chassisnummer in.

Waarom is een chassisnummer check doen belangrijk?

Waarom een chassisnummer check doen. Wordt veel gedaan om inzicht te krijgen in alle gegevens van de auto. Vooral bij importauto’s wordt deze chassisnummer controle uitgevoerd. Het is eigenlijk een uitgebreide kenteken check.

Makkelijk een chassisnummer check uitvoeren

Het uitvoeren van een chassischeck is essentieel bij de aanschaf van een tweedehands (import) auto. Het kopen van een tweedehands auto kan een erg slimme zet zijn zolang u maar zorgvuldig bent en alle gegevens controleert. Er zijn verschillende dingen die we moeten onthouden bij het kopen van gebruikte auto’s, een van de belangrijkste is het opvragen en controleren van een voertuiggeschiedenis rapport.

Waarom een chassisnummer check rapport aanvragen?

Het uitvoeren van een chassisnummer of kenteken check kan erg belangrijk zijn. Het is altijd nuttig om te controleren op eventuele eerdere ongevallen, problemen met het voertuig, en het aantal vorige eigenaars. De geschiedenis van de auto kan je controleren om zeker te weten dat het verhaal over de auto klopt. Op deze site ka je makkelijk een voertuigrapport aanvrage

Problemen voorkomen bij aanschaf tweedehands auto

In een studie uitgevoerd door de Europese Commissie werd gevonden dat twee vijfde, ofwel 41%, snel problemen hadden. Want bij het kopen van een tweedehands auto hadden deze consumenten binnen het jaar een probleem. Zelfs twee vijfde van alle problemen deed zich voor in de eerste maand na aankoop van de auto.

De rechten van consumenten

Problemen aan een auto wil je het liefst voorkomen. Maar ongeveer 21 tot 27% van de respondenten ontving geen informatie over CO2-uitstoot, consumentenrechten op een wettelijke garantie, onderhoudskosten, veiligheid en reputatie van de auto. Ook de autokilometer controles om de nauwkeurigheid van de kilometerteller te controleren en geschiedenis van ongevallen.

Belangrijkste consumentenrechten

In Nederland, wanneer u als consument een auto koopt, heeft u bepaalde rechten en beschermingen op grond van het Nederlandse consumentenrecht. Deze rechten zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat u een auto ontvangt die aan uw verwachtingen voldoet en in een bevredigende staat verkeert. Enkele van de belangrijkste consumentenrechten bij het kopen van een auto in Nederland zijn onder andere:

 1. Recht op juiste informatie: De verkoper is verplicht om u accurate en volledige informatie te verstrekken over de auto, inclusief de geschiedenis, kilometerstand en eventuele gebreken of schade. Als de verkoper de toestand van de auto verkeerd voorstelt, kunt u juridische stappen ondernemen.
 2. Garantierecht: Wanneer u een gebruikte auto koopt van een professionele verkoper (bijv. een autodealer), heeft u doorgaans een wettelijke garantie van minimaal zes maanden. Dit betekent dat als de auto gebreken of problemen vertoont die niet werden onthuld op het moment van verkoop, de verkoper verantwoordelijk is voor reparatie of terugbetaling.
 3. Herroepingsrecht: Als u een auto koopt van een professionele verkoper, heeft u meestal een herroepingsrecht binnen 14 dagen na de aankoop, waarin u de auto kunt retourneren en een volledige terugbetaling kunt ontvangen. Dit geldt voor aankopen op afstand of aankopen buiten de verkoopruimte.
 4. Recht op een goed functionerend product: De auto moet in goede staat verkeren en voldoen aan de normen die u redelijkerwijs mag verwachten. Als blijkt dat de auto aanzienlijke gebreken heeft die niet werden onthuld op het moment van verkoop, kunt u een reparatie, vervanging of terugbetaling eisen.
 5. Recht om te klagen: Als u binnen zes maanden na de aankoop een gebrek in de auto ontdekt, wordt verondersteld dat dit gebrek al aanwezig was op het moment van de verkoop, tenzij de verkoper het tegendeel kan bewijzen. U kunt een klacht indienen bij de verkoper en reparaties, vervanging of terugbetaling eisen.
 6. Recht op een eerlijke prijs: U heeft het recht om een eerlijke en redelijke prijs voor de auto te betalen. Als u kunt aantonen dat de prijs die u heeft betaald aanzienlijk hoger was dan de marktwaarde of dat de verkoper oneerlijke praktijken heeft gebruikt, kunt u juridische gronden hebben voor een prijsaanpassing.

Tip voor consumentenrechten

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke details van uw rechten kunnen variëren, afhankelijk van of u koopt bij een professionele verkoper of een particulier. Bovendien kan de toestand van de auto op het moment van de verkoop van invloed zijn op uw rechten. Om ervoor te zorgen dat u op de hoogte bent van uw rechten en uw belangen te beschermen, is het raadzaam de auto grondig te inspecteren, te vragen om alle relevante informatie en, bij aankoop van een professionele verkoper, een schriftelijk contract met garantievoorwaarden te verzoeken.

Als u problemen of geschillen ondervindt bij de aankoop van een auto in Nederland, kunt u overwegen juridisch advies in te winnen of contact op te nemen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor begeleiding bij het oplossen van het probleem.

Rapportage met voertuiggegevens

Een grondige controle is noodzaakelijk voordat u een aankoop doet. Een cruciale stap bij het kopen van gebruikte auto’s is het verkrijgen van een rapport met de voertuig geschiedenis. Dit rapport geeft details over het eigendom van het voertuig, de geschiedenis van ongevallen, de kilometerstand en nog veel meer. Dit kunt u zelf doen aan door een chassisnummercheck uit te voeren. Waarom deze check zo noodzakelijk is en wat dit zogenaamde chassisnummer of VIN (voertuigidentifcatienummer) precies is wordt in dit artikel besproken.

Hoe kan een chassisnummer check uitvoeren?

Wij als Nederlandanders hebben een uniek burger servicenummer (BSN). Hiermee kunnen we onszelf identificeren. Dit is ook bij een voertuig het geval. Volgens de International Standardization Organisation (ISO) dient elk voertuig een unieke code te dragen. Dit speciale voertuignummer wordt dan ook wel voertuigidentificatienummer (VIN) genoemd, maar veel mensen kennen het als het chassisnummer of het framenummer.

Het chassisnummer is altijd aanwezig

Het unieke nummer van de auto (chassisnummer) verschilt van het kentekennummer. Dit komt doordat het kenteken nummer gebonden is aan het land waarin het voertuig geregistreerd is. In sommige landen is een nummerbord zelfs gekoppeld aan de staat waarin een auto is geregistreerd of de eigenaar. Het chassisnummer van een voertuig kan daarentegen niet verwijderd of veranderd worden. Hierdoor is een chassisnummer erg waardevol voor het registreren van informatie over voertuigen die in meerdere landen geregistreerd hebben gestaan. Het belangrijkste om te onthouden is dat wanneer u een tweedehands geïmporteerd voertuig aanschaft, u alleen met het VIN of chassisnummer grondige informatie kunt verkrijgen door een chassischeck uit te voeren.

Nieuwe Blauwe BMW

Waarom moet ik een chassisnummer check doen?

Om de autogegevens van een auto op te vragen bij Nederlandse auto’s kunt u heel eenvoudig een kenteken check doen. Dit is mogelijk via een Nederlandse kentekencheck doordat alle Nederlandse autogegevens geregistreerd worden bij de RDW. Een buitenlandse kenteken controleren bij de RDW is helaas niet mogelijk. Bij het importeren van een tweedehands auto kunt u gelukkig heel eenvoudig het VIN-nummer / chassisnummer gebruiken in plaats van het kentekennummer om meer informatie te krijgen over belangrijke autogegevens krijgen.

Autohistorie chassisnummer

Door het chassisnummer van een auto te controleren kunnen gegevens opgevraagd worden zoals het autoverleden, de eigenarenhistorie en de kilometerstand. Allemaal informatie voor de autohistorie chassisnummer. Belangrijke informatie waarmee u kan controleren of de gegevens die u van de auto had gekregen kloppen.

Veiligheid staat voorop

Deze informatie, welke erg belangrijk is bij de koop van een auto om conclusies te trekken over de betrouwbaarheid, kan makkelijk opgevraagd worden. Een chassischeck kan vooral nuttig zijn in het geval van een import auto of een geïmporteerde auto waarvan u graag het verleden wil weten. Dit helpt u om een veiligere aankoopbeslissing te maken en het draagt bij aan de algemene veiligheid op de weg.

Is jouw import auto ook echt goedkoop?

Met een chassischeck of een RDW chassisnummercheck kan een ingevoerde auto kopen opeens een slimme zet zijn, omdat u kosten bespaart. U weet tenslotte na een chassischeck of een chassisnummercheck wat het verleden van het voertuig is en of het verstandig is om het voertuig te kopen. Met een gratis chassischeck achterhaald u of een geïmporteerde auto echt zo’n goede auto is als de verkoper beweert. Komt u zaken tegen die u niet vertrouwt? Koop deze importauto dan niet!

VIN-klonen ontdekken

Tot slot is het controleren van het voertuigidentificatienummer van een buitenlandse auto de meest veilige manier om de ware identiteit van een auto te achterhalen en om te verifiëren of een gebruikte auto betrouwbaar is of niet. Elk jaar worden er in Europa namelijk duizenden voertuigidentiteiten gestolen en hergebruikt voor andere voertuigen, het zogenaamde VIN-klonen. De meeste mensen die een occasion aanschaffen ontdekken dit pas als het al te laat is. Het resultaat is dat ze plotseling te maken krijgen met een dure fraudezaak en in onvoorziene juridische problemen zitten.

Een uitgebreide kenteken check

Na controle van uw VIN of chassisnummer, ontvangt u een rapport met de autogegevens die geregistreerd staan op het gecontroleerde VIN-nummer van de auto. Deze kenteken check uitgebreid is essentieel om verborgen gebreken te kunnen vinden.

Het schadeverleden van een auto

Hier vindt u onder andere uitgebreide informatie over het schadeverleden van het voertuig. Het is niet ongebruikelijk dat een koper verborgen gebreken, die aanvankelijk niet zichtbaar zijn, of een gebeurtenis tijdens de testrit of tijdens de eerste maand van het gebruik mist. Soms heeft de auto verborgen gebreken die in eerste instantie niet opvallen, maar waar jij later wel enorme kosten aan hebt. Door het schadeverleden van de auto na te trekken, kun jij dit soort situaties voorkomen. Aan de hand van de informatie die geregistreerd staat op het chassisnummer kunt u de volgende punten controleren:

 • Het bouwjaar van de auto, ook wel de leeftijd van het voertuig.
 • De algehele status van de auto
 • Registratie op een eventuele zwarte lijst, want betekent dat de auto gestolen is.
 • De eigenarenhistorie en het aantal keren dat de auto is verkocht
 • De lening geschiedenis van het voertuig
 • Of de auto betrokken is geweest bij een aanrijding en geborgen is geweest.
 • De schadehistorie van de auto, inclusief eventueel beschikbare foto’s van de schade.
 • WOK-status auto controleren (Wacht Op Keuring), indien de auto ernstige schade heeft gehad
 • De geregistreerde tellerstand van de auto

Voorbeeld uit de praktijk

Janneke koopt een importauto uit Spanje

Janneke heeft een mooie auto op het oog. De auto staat bij een Nederlandse dealer, maar de verkoper heeft haar al aangegeven dat de auto is ingevoerd vanuit Spanje. Hierdoor zijn niet alle gegevens van de auto bij de RDW bekend, ondanks dat de auto nu wel voorzien is van een Nederlands kenteken. Janneke vraagt het chassisnummer aan de verkoper om een chassisnummercheck te doen. Met dit nummer kan zij het chassisnummer controleren bij de RDW om echt alle gegevens van de auto in te zien. Zij controleert alle gegevens van de auto en vergelijkt deze men de gegevens die geregistreerd staan op het Nederlands kenteken. Ze kijkt onder meer naar de kilometerstand, het schadeverleden van de auto en het aantal eigenaren. Zij komt tot de conclusie dat alles in orde is en besluit de auto te kopen van de dealer.

Jouw eigen chassisnummer check

Met deze service krijgt u dus erg veel bruikbare informatie over het voertuig. De chassisnummer check geeft informatie over bijvoorbeeld schaderegistratie van zowel binnen als buitenland. Dit is vooral handig bij het kopen van geïmporteerde auto’s uit andere landen zoals Duitsland, België of de USA. Deze landen exporteren regelmatig auto’s naar Nederland en jij bent als eventuele koper nu een stap voor door het uitvoeren van een VIN check. Hierdoor weet jij bijvoorbeeld of het voertuig in een ander land is gestolen. Alle andere gegevens helpen jou tevens bij jouw aankoopbeslissing. Daarnaast kunnen er zelfs foto’s zijn die de schade weergeven van de auto wanneer deze beschikbaar zijn.

Auto botsing tegen boom

Voorkom fraude

Volgens de Europese commissie wordt geschat dat bij 30% tot 50% van tweedehandsauto’s, die over de grenzen binnen de Europese markt worden verhandeld, de kilometerteller wordt gemanipuleerd. Dit is onderdeel van de informatie die u krijgt van een chassisnummer controle en biedt u het grootste voordeel.

Nederlandse gegevens

In Nederland is er een zogenaamde NAP-check. Stichting Nationale Auto Pas (NAP) voorkomt kilometerteller fraude en helpt kopers van gebruikte auto’s door de kilometerstand te controleren voordat u een gebruikte auto koopt. Sinds 1991 verzamelt NAP kilometerinformatie van bijna alle motorvoertuigen in Nederland. Bijna elke auto, bestelwagen, vrachtwagen en motorfiets heeft een kilometergeschiedenis in hun database.

De RDW helpt

Ze verzamelen gegevens van APK-testen, onderhoud, Dienst Wegverkeer (RDW), auto-importeurs en leasemaatschappijen. Deze controle hoort meestal bij de resultaten van het chassisnummer dat u bestelt. U ontvangt dit samen met de rest van de andere informatie die is verkregen voor jouw voertuig van interesse.

Laat nu een chassisnummer check uitvoeren

Het is wel duidelijk waarom een chassisnummer check uitvoeren erg handig kan zijn. Een chassisnummercheck is een nuttige tool om inzicht te krijgen in het autoverleden, de autohistorie, het schadeverleden, de eigenarenhistorie en de daadwerkelijke kilometerstand van een voertuig. Met deze informatie kan u goed beoordelen of de import auto die jij op het oog hebt een goede auto is om in te investeren.

2 Jul , 2020,
admin
No Comments