CHASSISNUMMER CONTROLEREN
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk- Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
Import auto kopen of auto importeren? Doe de chassisnummer check om er zeker van te zijn dat het een betrouwbare aankoop is. Doe de chassisnummer check en achterhaal het auto schadeverleden, kilometerstand en eigenarenhistorie. De chassischeck is de enige manier om erachter te komen of er niet gefraudeerd is met een import auto of auto met een buitenlands kenteken. Doe de import auto check direct en vul het chassisnummer in.

Waarom is een chassisnummer check doen belangrijk?

Last Updated on

Waarom is een chassisnummer check belangrijk?

Het uitvoeren van een chassischeck is essentieel bij de aanschaf van een tweedehands import auto. Het kopen van een tweedehands auto kan een erg slimme zet zijn zolang u maar zorgvuldig bent en alle gegevens controleert. Er zijn verschillende dingen die we moeten onthouden bij het kopen van gebruikte auto’s, een van de belangrijkste is het opvragen en controleren van een voertuiggeschiedenis rapport. Het is altijd belangrijk om te controleren op eventuele eerdere ongevallen, problemen met het voertuig, en het aantal vorige eigenaars. In dit artikel wordt besproken waarom het altijd belangrijk is om de geschiedenis van en auto en het verhaal te controleren.

In een studie uitgevoerd door de Europese Commissie werd gevonden dat twee vijfde, ofwel 41%, van alle consumenten respondenten meldden dat ze ten minste een probleem binnen een jaar na het kopen van een tweedehands auto hadden. Twee vijfde van alle problemen deed zich voor in de eerste maand na aankoop van de auto. Ongeveer 21 tot 27% van de respondenten ontving geen informatie over CO2-uitstoot, consumentenrechten op een wettelijke garantie, onderhoudskosten, veiligheid en reputatie van de auto en de autokilometer controles om de nauwkeurigheid van de kilometerteller te controleren en geschiedenis van ongevallen.

Daarom is een grondige controle noodzaak voordat u een aankoop doet. Een cruciale stap bij het kopen van gebruikte auto’s is het verkrijgen van een rapport met de voertuig geschiedenis. Dit rapport geeft details over het eigendom van het voertuig, de geschiedenis van ongevallen, de kilometerstand en nog veel meer. Dit kunt u zelf doen aan door een chassisnummercheck uit te voeren. Waarom deze check zo noodzakelijk is en wat dit zogenaamde chassisnummer of VIN (voertuigidentifcatienummer) precies is wordt in dit artikel besproken.

 

Chassisnummer check

Net als dat wij in Nederland een uniek burger servicenummer (BSN) hebben waarmee we onszelf kunnen identificeren is dit ook bij een voertuig het geval. Volgens de International Standardization Organisation (ISO) dient elk voertuig een unieke code te dragen. Dit speciale voertuignummer wordt dan ook wel voertuigidentificatienummer (VIN) genoemd, maar veel mensen kennen het als het chassisnummer of het framenummer.

Dit nummer verschilt van het kentekennummer doordat het kenteken nummer gebonden is aan het land waarin het voertuig geregistreerd is. In Nederland, waar elk voertuig zijn eigen kenteken heeft en op die manier kan worden geïdentificeerd, is het kenteken in het buitenland meestal persoonlijk en alleen logisch en identificeerbaar in het land waar het is geregistreerd. In sommige landen is een nummerbord zelfs gekoppeld aan de staat waarin een auto is geregistreerd of de eigenaar. Het chassisnummer van een voertuig kan daarentegen niet verwijderd of veranderd worden en hierdoor is een chassisnummer erg waardevol voor het registreren van informatie over voertuigen die in meerdere landen geregistreerd hebben gestaan. Het belangrijkste om te onthouden is dat wanneer u een tweedehands geïmporteerd voertuig aanschaft, u alleen met het VIN of chassisnummer grondige informatie kunt verkrijgen door een chassischeck uit te voeren.

Nieuwe Blauwe BMW 

Waarom moet ik een chassisnummer check doen?

Om de autogegevens van een auto op te vragen bij Nederlandse auto’s kunt u heel eenvoudig een kenteken check doen. Dit is mogelijk via een Nederlandse kentekencheck doordat alle Nederlandse autogegevens geregistreerd worden bij de RDW. Een buitenlandse kenteken controleren bij de RDW is helaas niet mogelijk. Bij het importeren van een tweedehands auto kunt u gelukkig heel eenvoudig het VIN-nummer / chassisnummer gebruiken in plaats van het kentekennummer om meer informatie te krijgen over belangrijke autogegevens krijgen.

Door het chassisnummer van een auto te controleren kunnen gegevens opgevraagd worden zoals het autoverleden, de eigenarenhistorie en de kilometerstand, informatie welke erg belangrijk is bij de koop van een auto om conclusies te trekken over de betrouwbaarheid. Een chassischeck kan vooral nuttig zijn in het geval van een import auto of een geïmporteerde auto waarvan u graag het verleden wil weten. Dit helpt u om een veiligere aankoopbeslissing te maken en het draagt bij aan de algemene veiligheid op de weg. Met een chassischeck of een RDW chassisnummercheck kan een ingevoerde auto kopen opeens een slimme zet zijn, omdat u kosten bespaart. U weet tenslotte na een chassischeck of een chassisnummercheck wat het verleden van het voertuig is en of het verstandig is om het voertuig te kopen. Met een gratis chassischeck achterhaal u of een geïmporteerde auto echt zo’n goede auto is als de verkoper beweert. Komt u zaken tegen die u niet vertrouwt? Koop deze importauto dan niet!

Tot slot is het controleren van het voertuigidentificatienummer van een buitenlandse auto de meest veilige manier om de ware identiteit van een auto te achterhalen en om te verifiëren of een gebruikte auto betrouwbaar is of niet. Elk jaar worden er in Europa namelijk duizenden voertuigidentiteiten gestolen en hergebruikt voor andere voertuigen, het zogenaamde VIN-klonen. De meeste mensen die een occasion aanschaffen ontdekken dit pas als het al te laat is. Het resultaat is dat ze plotseling te maken krijgen met een dure fraudezaak en in onvoorziene juridische problemen zitten.

 

Welke informatie krijgt u met een chassisnummer check?

Na controle van uw VIN of chassisnummer, ontvangt u een rapport met de autogegevens die geregistreerd staan op het gecontroleerde VIN-nummer van de auto. Hier vindt u onder andere uitgebreide informatie over het schadeverleden van het voertuig. Het is niet ongebruikelijk dat een koper verborgen gebreken, die aanvankelijk niet zichtbaar zijn, of een gebeurtenis tijdens de testrit of tijdens de eerste maand van het gebruik mist. Soms heeft de auto verborgen gebreken die in eerste instantie niet opvallen, maar waar jij later wel enorme kosten aan hebt. Door het schadeverleden van de auto na te trekken, kun jij dit soort situaties voorkomen. Aan de hand van de informatie die geregistreerd staat op het chassisnummer kunt u de volgende punten controleren:

  • Het bouwjaar van de auto, ook wel de leeftijd van het voertuig.
  • De algehele status van de auto
  • Registratie op een eventuele zwarte lijst, want betekent dat de auto gestolen is.
  • De eigenarenhistorie en het aantal keren dat de auto is verkocht
  • De lening geschiedenis van het voertuig
  • Of de auto betrokken is geweest bij een aanrijding en geborgen is geweest.
  • De schadehistorie van de auto, inclusief eventueel beschikbare foto’s van de schade.
  • WOK-status controleren (Wacht Op Keuring), indien de auto ernstige schade heeft gehad
  • De geregistreerde tellerstand van de auto

 

Voorbeeld uit de praktijk

Janneke koopt een importauto uit Spanje

Janneke heeft een mooie auto op het oog. De auto staat bij een Nederlandse dealer, maar de verkoper heeft haar al aangegeven dat de auto is ingevoerd vanuit Spanje. Hierdoor zijn niet alle gegevens van de auto bij de RDW bekend, ondanks dat de auto nu wel voorzien is van een Nederlands kenteken. Janneke vraagt het chassisnummer aan de verkoper om een chassisnummercheck te doen. Met dit nummer kan zij het chassisnummer controleren bij de RDW om echt alle gegevens van de auto in te zien. Zij controleert alle gegevens van de auto en vergelijkt deze men de gegevens die geregistreerd staan op het Nederlands kenteken. Ze kijkt onder meer naar de kilometerstand, het schadeverleden van de auto en het aantal eigenaren. Zij komt tot de conclusie dat alles in orde is en besluit de auto te kopen van de dealer.

Met deze service krijgt u dus erg veel bruikbare informatie over het voertuig. Het chassisnummer geeft informatie over bijvoorbeeld schaderegistratie van zowel binnen als buitenland. Dit is vooral handig bij het kopen van geïmporteerde auto’s uit andere landen zoals Duitsland, België of de USA. Deze landen exporteren regelmatig auto’s naar Nederland en jij bent als eventuele koper nu een stapu voor door het uitvoeren van een VIN check. Hierdoor weet jij bijvoorbeeld of het voertuig in een ander land is gestolen. Alle andere gegevens helpen jou tevens bij jouw aankoopbeslissing. Daarnaast kunnen er zelfs foto’s zijn die de schade weergeven van de auto wanneer deze beschikbaar is.

Auto botsing tegen boom

Fraude

Volgens de Europese commissie wordt geschat dat bij 30% tot 50% van tweedehandsauto’s, die over de grenzen binnen de Europese markt worden verhandeld, de kilometerteller wordt gemanipuleerd. Dit is onderdeel van de informatie die u krijgt van een chassisnummer controle en biedt u het grootste voordeel.

In Nederland is er een zogenaamde NAP-check. Stichting Nationale Auto Pas (NAP) voorkomt kilometerteller fraude en helpt kopers van gebruikte auto’s door de kilometerstand te controleren voordat u een gebruikte auto koopt. Sinds 1991 verzamelt NAP kilometerinformatie van bijna alle motorvoertuigen in Nederland. Bijna elke auto, bestelwagen, vrachtwagen en motorfiets heeft een kilometergeschiedenis in hun database. Ze verzamelen gegevens van APK-testen, onderhoud, Dienst Wegverkeer (RDW), auto-importeurs en leasemaatschappiun. Deze controle hoort meestal bij de resultaten van het chassisnummer dat u bestelt. U ontvangt dit samen met de rest van de andere informatie die is verkregen voor jouw voertuig van interesse.

Afbeelding Kilometerteller Auto

Conclusie

Een chassisnummercheck is een nuttige tool om inzicht te krijgen in het autoverleden, de autohistorie, het schadeverleden, de eigenarenhistorie en de daadwerkelijke kilometerstand van een voertuig. Met deze informatie kan u goed beoordelen of de import auto die jij op het oog hebt een goede auto is om in te investeren. Na een chassischeck kunt u bijvoorbeeld concluderen dat de auto onbetrouwbaar, dan kan u besluiten om de auto niet te kopen. Hiermee bespaart u een hoop extra kosten en voorkom u dat u het slachtoffer wordt van oplichterij of fraude (hier is namelijk veel sprake van in de autowereld). Kortom, wil jij een auto uit het buitenland importeren zoals Duitsland, België, Frankrijk of de USA: doe een chassischeck of een chassisnummercheck, ga slim te werk en weet wat u koopt!

2 Jul , 2020,
admin
No Comments