U wilt graag een Amerikaanse auto kopen die van origine uit Amerika komt of u wilt zelf graag een auto importeren uit Amerika? Het kopen van een Amerikaanse auto is voor veel mensen een grote droom. Amerikaanse oldtimers zijn vaak gewilde auto’s vanwege hun karakteristieke uitstraling. Het invoeren van een Amerikaanse auto in Nederland is dus helemaal niet vreemd! Bovendien kan het importeren van een auto zeer voordelig zijn en kan dit dus een aanzienlijke kostenbesparing zijn. Tegenwoordig zien wij dit steeds vaker gebeuren en ook voor u is dit mogelijk. In dit artikel zal stapsgewijs besproken worden waar u rekening mee dient te houden zodat ook u zelfstandig u Amerikaanse droomauto naar Nederland kunt halen.
Een auto importeren uit Amerika, wat u eerst moet weten
Het kopen van een Amerikaanse auto, zoals een Amerikaanse oldtimer, kan heel eenvoudig zijn. Er zijn bedrijven die zich specialiseren in het kopen van ingevoerde auto’s, zoals USA cars. Deze bedrijven kunnen u helpen als u graag het import proces uit handen wilt geven. Echter, het is niet moeilijk om de import van een auto zelf te regelen, mits u uw goed inleest en weet waar je rekening mee moet houden. Zolang u voorbereid bent op extra kosten kan er weinig misgaan maar realiseert u zich dat bij een auto importeren vanuit de VS meer komt kijken dan bij een import auto uit Duitsland of België. U krijgt bovendien met een Amerikaanse auto te maken met invoerrechten in Nederland en u dient daarnaast natuurlijk gewoon BPM (belasting) te betalen. Een importauto kan hierdoor duurder worden dan u in eerste instantie voorzien had. Verder is het verstandig om voorafgaand het importproces een RDW chassischeck uit te voeren om alle voertuiggegevens op te halen en te controleren. Hieronder leest u onder andere hoe dit werkt en waarom dit een verstandige keuze is. Daarnaast vertellen we u waar u het beste uw zoektocht naar een Amerikaanse auto kunt starten, hoe u transport kunt regelen en waar u verder rekening mee dient te houden.
Hier is een algemeen overzicht van de stappen die betrokken zijn bij het importeren van uw voertuig naar Nederland.
- Nadat u de geschiktheid van uw voertuig heeft bevestigd en een importoptie heeft gekozen, verzamel alle essentiële voertuigdocumentatie, waaronder:
- Koopovereenkomst / Verkoopfactuur
- Voertuigregistratie
- Wees op de hoogte van de verschillende kosten die gepaard gaan met het importeren van een voertuig, zoals:
- Vracht- en verzekeringskosten tijdens het importproces
- Kosten voor behandeling op de haven, transport, opslag en levering nadat uw voertuig is aangekomen
- Rechten, belastingen en extra kosten
- Reiniging van de onderkant van het voertuig om vreemde bodem te verwijderen
- Voldoen aan registratie- en verzekeringsvereisten in de relevante Nederlandse provincie of regio
- Andere kosten, zoals die voor importverwerking, douanemakelaars en logistieke dienstverlenin
- Kies een internationaal auto-importbedrijf en bepaal de voorkeurswijze van verzending om uw voertuig van de Verenigde Staten naar Nederland te brengen.
- Specificeer de vertrek- en bestemmingshavens voor uw voertuig.
- Zorg ervoor dat uw voertuig grondig wordt gereinigd en vrij is van enige vreemde bodem vóór het transport.
Een geïmporteerde Amerikaanse auto kopen
Als u graag in een Amerikaanse auto wilt rijden kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om al een Amerikaanse geïmporteerde auto in Nederland te kopen. Dit scheelt u al het administratieve werk rondom de import van de auto. Daarnaast weet u direct de prijs die u voor de auto gaat betalen. Deze prijs ligt uiteraard wel hoger dan wanneer u zelf de auto importeert. Het is wel lastiger om te achterhalen wat er precies met de auto is gebeurd en daarom is het uiterst belangrijk om het chassisnummer van deze auto te controleren. Zo worden auto’s met ernstige schade tegen lage prijzen geïmporteerd en alleen deels goed hersteld. Dit betekent dat een auto er goed uit ziet maar in werkelijkheid in slechte staat is. U komt hier vaak pas achter als het te laat is. De chassischeck geeft u alle informatie die u nodig heeft en zorgt ervoor dat de kans op een miskoop significant kleiner is.
Autoverleden controleren met een chassisnummer check
Een chassischeck kunt u eenvoudig uitvoeren met het chassisnummer. Dit nummer wordt ook wel voertuigidentificatienummer (VIN) of framenummer genoemd en staat op het kentekenbewijs en in het frame van de auto. Doordat dit nummer onveranderlijk is kunt u via een online tool een chassisnummercheck uitvoeren en alle autogegevens opvragen. U kunt alleen het autoverleden achterhalen met deze zogenaamde chassischeck. Anders dan een kentekencheck biedt de chassischeck de mogelijkheid het verleden van de auto voor import in te zien. Dit is belangrijke informatie omdat er veel met import auto’s wordt gesjoemeld.
Het nummerbord controleren heeft bij een import auto heeft helaas weinig zin. Het nummerbord of het kenteken van een auto verandert immers zodra de auto in een ander land wordt geïmporteerd. Het chassisnummer verandert daarentegen nooit, hoe vaak de auto ook geïmporteerd wordt. Het chassisnummer van een auto blijft altijd hetzelfde en hierdoor kun je, door middel van een chassischeck of een RDW chassisnummercheck het autoverleden van een auto achterhalen. Zo komt u er snel achter of een auto een schadeverleden heeft, of de kilometerstand van de auto wel klopt en wat de eigenarenhistorie van de auto is.
Zelf een Amerikaanse auto (laten) importeren
Exclusieve auto’s die niet op de Europese markt worden aangeleverd en dat tegen scherpe prijzen. Dit zijn duidelijke redenen waarom steeds meer mensen ervoor kiezen zelf een Amerikaanse auto te importeren. Bij deze prijs moet u wel rekening houden met de kosten voor transport, invoerrechten, btw (belasting toegevoegde waarde) en de bpm (belasting personenauto’s en motorrijtuigen). De bpm is onder andere afhankelijk van de bouw van de auto en de CO2 uitstoot. Het is aan te raden om alvast het geschatte bpm te bereken op de site van de belastingdienst.
Een Amerikaanse auto vinden
De verenigde staten is natuurlijk gigantisch groot vergeleken met ons kleine kikkerlandje. Dus het beginnen kan een grote drempel zijn. Het is natuurlijk mogelijk om naar Amerika te gaan en daar opzoek te gaan naar een auto maar u kunt uw zoektocht ook eenvoudig online beginnen. Wij hebben voor u alvast een aantal sites die hierbij van pas kunnen komen op een rijtje gezet:
- https://www.cars.com
- https://www.craigslist.com
- https://www.ebay.com
- https://www.autotrader.com
- https://autoscout24.com
Het importeren van een auto zonder deze vooraf te hebben gezien is natuurlijk een risico. Het beste is om af te reizen naar Amerika om de auto te bekijken. Hierbij komen nog de kosten van de vliegtickets, hotel, huurauto, etc. die u bovenop de autoprijs moet rekenen.
Een Amerikaanse auto kopen
Het is verstandig om altijd te onthouden dat u zaken aan het doen bent met een onbekende verkoper. Als u niet in de gelegenheid bent om af te reizen naar Amerika om de transactie ter plekke af te handelen kunt u altijd een bedrijf in de hand nemen die voor u een veilige betaalservice kan faciliteren. Hierbij maakt u geld over naar de rekening van het bedrijf welke partners heeft in Amerika die de betaling voor u doen. Het is belangrijk om nooit zomaar geld over te maken als u niet zeker bent van uw zaak en gebruik nooit betalingsconstructies Paypal of Western Union.
Als u in de gelegenheid bent om zelf af te reizen naar Amerika houdt er dan rekening mee dat u maximaal $10.000 contant over de grens mag meenemen. Geef daarom altijd bij de douane aan dat het geld besteed gaat worden voor de aanschaf van een auto.
Uw nieuwe auto vervoeren
Heeft u het chassisnummer gecontroleerd, de autopapieren bekeken, een akkoord over de prijs bereikt en de betaling voldaan? Zorg er dan voor dat u bij de koop zowel de title (het kentekenbewijs) als de bill of sale (aankoopfactuur van de auto) ontvangt. Deze documenten zijn essentieel voor het verschepen van uw auto naar Nederland. Voordat het zover is dient u rekening te houden met het vervoer van uw nieuwe auto vanaf de dealer naar de haven of het vliegveld. U kunt er natuurlijk voor kiezen om de auto te laten transporteren, hiervoor betaald u een bedrag die afhankelijk is van de afstand. Daarnaast kunt u zelf de auto vervoeren. Hiervoor dient u registratiekosten te betalen, een autoverzekering voor een maand af te sluiten en de verkoop belasting (sales tax) te betalen. Deze zogenaamde sales tax kan erg verschillen per staat, zo betaalt u in Californië 9% van het aankoopbedrag, in Florida 6% en in Oregon 0%. Vaak kan een professionele verkoper u hierbij assisteren.
Kosten Amerikaanse auto: Transport, Invoerrechten, BTW en BPM
Er zijn verschillende vormen van transport waarvan u gebruik kunt maken zoals verscheping, containervervoer of lucht transport. Het is verstandig om altijd een transportverzekering af te sluiten. Naast deze kosten voor het transport dient u rekening te houden met de betaling van invoerrechten, btw en bpm. Bij de aankomst in Nederland dient u direct de invoerrechten te betalen. Deze bedragen gewoonlijk 10% over de aankoopprijs en de transportkosten (inclusief de kosten voor lossen en inklaring) voor personenauto’s uit Amerika. Daarnaast betaalt u nog 21% BTW bij invoer over de som van de aankoopprijs, de transportkosten en de invoerrechten. Tot slot dient u nog BPM te betalen. Dit bedrag is afhankelijk van onder andere het bouwjaar van de auto en de CO2 uitstoot. Hiervoor dient u eerst bij de RDW een keuringsafspraak te maken. Om van en naar het RDW-keuringsstation te rijden kunt u een gratis ééndagskenteken aanvragen via de RDW. Een keuring kost ongeveer 200 euro en kan per auto verschillen. U kunt na de keuring aangifte doen van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Na akkoord van zowel de RDW als de Belastingdienst stuurt de RDW uw kentekenbewijs naar u toe met de volledige tenaamstelling.
Conclusie
Wilt u een Amerikaanse auto kopen? Verdiep uzelf dan goed in alle regels en de wetgeving omtrent import auto’s in Nederland, maar doe bovendien voorafgaand aan alle administratie rondom de import een chassischeck of een RDW chassisnummercheck. Op deze manier bent u er zekerder van dat u een eerlijke koop aangaat. Een chassisnummer check is effectiever dan het nummerbord controleren of dan een kentekencheck, want met het kenteken van een geïmporteerde auto kunt u vaak niet zoveel. Het kenteken van een ingevoerde auto veranderd namelijk op het moment dat de auto wordt geïmporteerd. Een chassischeck of een RDW chassisnummercheck helpt u daarentegen om een miskoop te voorkomen. Als u alle autogegevens goed hebt gecontroleerd kunt u alle stappen in dit artikel doorlopen en heeft u hopelijk binnenkort uw Amerikaanse auto bij u voor de deur staan!