CHASSISNUMMER CONTROLEREN
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk- Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
Import auto kopen of auto importeren? Doe de chassisnummer check om er zeker van te zijn dat het een betrouwbare aankoop is. Doe de chassisnummer check en achterhaal het auto schadeverleden, kilometerstand en eigenarenhistorie. De chassischeck is de enige manier om erachter te komen of er niet gefraudeerd is met een import auto of auto met een buitenlands kenteken. Doe de import auto check direct en vul het chassisnummer in.

Bouwjaar auto terugvinden met het chassisnummer

Last Updated on

De waarde bepalen van een auto wordt bij de koop van een tweedehandsauto bepaald door verschillende factoren. De belangrijkste twee factoren bij de prijsbepaling van een auto zijn de kilometerstand auto en het bouwjaar auto. Een verouderd model is vanzelfsprekend minder waard dan een vergelijkbaar model met een nieuwer bouwjaar. Naast waardebepaling zijn er natuurlijk altijd andere redenen waarom mensen het bouwjaar van een auto opvragen. In dit artikel wordt besproken waarom het nog meer belangrijk kan zijn om het bouwjaar van een auto op te zoeken en hoe u dit super eenvoudig kunt doen, ook bij een import auto, aan de hand van het chassisnummer.

 

Bouwjaar van een auto

Het bouwjaar van een auto terugvinden is belangrijk om te zien in welk jaar de auto is opgeleverd. Hieruit kan namelijk de leeftijd van de auto worden bepaald. De leeftijd van een auto kan een doorslaggevende rol spelen bij de koop van een tweedehands auto. Gemiddeld genomen heeft een nieuwere modernere auto een hogere dagwaarde dan een oudere auto. Daartegenover staat dat een nieuwere auto vaak lagere onderhoudskosten heeft dan een oudere auto. Het is belangrijk om te onthouden dat de leeftijd van een auto niet direct gerelateerd is aan de hoogte van de kilometerteller. Een vorige eigenaar kan bijvoorbeeld weinig gebruik hebben gemaakt van de auto waardoor deze een relatief lage kilometerstand heeft. Dit neemt niet weg dat de auto over een langere tijd wel slijtage oploopt en er bijvoorbeeld sprake kan zijn van roest.

Bouwjaar auto terugvinden met een RDW kentekencheck

Het bouwjaar van een auto uit Nederland is eenvoudig te achterhalen door een kentekencheck bij de RDW te doen. Dit kun u eenvoudig doen door het kenteken online in te voeren. Op het rapport dat u hieruit krijgt vindt u dan de zogenaamde ‘datum eerste tenaamstelling’. Deze datum weergeeft de dag waarop de auto voor het eerst op iemands naam is geregistreerd. Het is dus erg eenvoudig om aan de hand van deze datum de leeftijd van de auto te berekenen. Helaas moet u er wel rekening mee houden dat indien de auto niet altijd is voorzien van een Nederlands kenteken het geen zin heeft om een kentekencheck te doen bij het RDW. Dit komt doordat het RDW alleen informatie heeft over alle gegevens die op het Nederlandse kenteken staan geregistreerd en een kentekencheck hierdoor geen informatie kan geven over de voorafgaande periode in het buitenland. Wilt u het bouwjaar van een ingevoerde auto weten? Dan kunt u de VIN nummer check of chassisnummer check doen. U voert dat chassisnummer in om de check te doen en vervolgens kunt u de datum eerste tenaamstelling zien tussen de geregistreerde autogegevens uit het buitenland.

Nederlandse BMW

 

Bouwjaar auto opzoeken met het chassisnummer

Elke auto is voorzien van een chassisnummer, ook wel VIN nummer of frame nummer gezien. VIN staat voor voertuigidentificatienummer. Dit nummer is bedoeld om een voertuig te kunnen identificeren. Er worden dan ook geen twee voertuigen gemaakt met hetzelfde chassisnummer. Ieder voertuig heeft dus een uniek chassis nummer waaraan het voertuig kan worden geïdentificeerd wanneer dit nodig is. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als er een auto zonder kentekenplaten wordt gevonden of als u het bouwjaar wilt opzoeken van een import auto. U kunt eenvoudig zelf een chassischeck uitvoeren om de autogegevens op te vragen om achter de datum eerste tenaamstelling van een auto te komen. Het enige dat u hiervoor hoeft te doen is het chassisnummer opzoeken en deze in een online tool invoeren.

 

Voorbeeld uit de praktijk

Sarah vraagt het bouwjaar van een Volvo V40 op met het chassisnummer

Sarah wil een Volvo V40 kopen, maar het gaat om een import auto. Zij wil dan ook wel zeker weten dat de auto goed is en dat er geen rare dingen mee gebeurd zijn, zoals ernstige ongevallen en wil daarom de auto controleren. Zij vraagt het chassisnummer op bij de verkoper en doet vervolgens met dit VIN nummer een chassischeck. Zij kan nu alle gegevens van de auto inzien die in het buitenland zijn geregistreerd. Zo kan zij zien dat de auto een kilometerstand van 22.000 km heeft en niet betrokken is geweest bij ongevallen. Er is geen schade geleden in het verleden. De auto ziet er dan ook nog goed uit. Zij kan ook zien dat de datum eerste tenaamstelling van de auto in juli 2015 was. Sarah is erg tevreden met alle gegevens en concludeert dat het bouwjaar van deze auto in 2015 ligt. Zij is gerustgesteld na het opvragen van deze gegevens met de chassischeck en ze besluit de auto van de betreffende autoverkoper over te nemen.

  

Waarom is een autobouwjaar belangrijk?

Het bouwjaar van een auto kan voor meerdere redenen belangrijk zijn om te weten. Aan het uiterlijk van een auto kan het soms best lastig zijn om het bouwjaar in te schatten. Een oude auto kan er bijvoorbeeld nog als nieuw uitzien, terwijl een relatief jonge auto er al beroerd uit kan zien. Natuurlijk kunt u soms een goede inschatting maken, bijvoorbeeld wanneer een bepaald model auto maar een paar jaar in productie is geweest, maar er zijn ook auto’s die jarenlang in productie blijven zonder dat er veel aan de uitstraling veranderd. Het inschatten van het bouwjaar is voornamelijk van belang voor de bepaling van de dagwaarde van de auto maar het kan daarnaast ook een belangrijke rol spelen om eventuele fraude uit de weg te gaan. Het is daarom erg handig om de autogegevens met een chassischeck op te vragen.

 

Autowaarde

Het bouwjaar is vooral van invloed op de dagwaarde van de auto. Dit heeft met meerdere redenen te maken. Ten eerste is het zo dat de technieken die gebruikt worden bij de bouw van auto’s over de jaren steeds blijft veranderen en vernieuwen en oudere technieken minder tot niet meer gebruikt worden bij sommige auto’s. Het bouwjaar kan daarnaast erg handig van pas komen bij het bepalen tot welke serie een auto behoord. Soms kan de serie waartoe de auto behoord al van invloed zijn op de dagwaarde van een auto! Tot slot is het vanzelfsprekend dat een voertuig over de jaren steeds meer slijtage oploopt. U dient er dus rekening mee te houden dat een ouder model vaker onderhoud nodig zal hebben dan een nieuwere auto. De auto leeftijd is dus hierom belangrijk om te weten, zodat u niet voor onverwachte extra onderhoudskosten komt te staan.

Malafide praktijken omtrent autogegevens

Bij de koop van een tweedehands auto worden ieder jaar weer mensen slachtoffer van fraude en vervalsing. Om te voorkomen dat u te maken krijgt met fraude is het uitermate belangrijk de autogegevens te controleren en niet alleen af te gaan op wat de verkoper vertelt. Zodra u de gegevens van de auto via een kenteken check of een chassischeck hebt opgevraagd kunt u direct de auto controleren en zien of de verkoper eerlijk is geweest over het bouwjaar van de auto. Het bouwjaar opzoeken is hierom dus erg belangrijk. Daarnaast is de kilometerstand opzoeken belangrijk om geen slachtoffer te worden van tellerfraude. Al deze gegevens kunt u eenvoudig achterhalen met het chassisnummer om ervoor te zorgen dat u een eerlijke koop begaat.

2 Jul , 2020,
admin
No Comments