CHASSISNUMMER CONTROLEREN
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
Import auto kopen of auto importeren? Doe de chassisnummer check om er zeker van te zijn dat het een betrouwbare aankoop is. Doe de chassisnummer check en achterhaal het auto schadeverleden, kilometerstand en eigenarenhistorie. De chassischeck is de enige manier om erachter te komen of er niet gefraudeerd is met een import auto of auto met een buitenlands kenteken. Doe de import auto check direct en vul het chassisnummer in.

Het bouwjaar van je auto terugvinden

Erg belangrijk kan zijn om het bouwjaar van je auto terug te vinden. Dit is namelijk erg bepalend voor de waarde van de auto. Maar er zijn nog meer redenen om achter de leeftijd van je auto te komen. We vertellen je er alles over.

Waarom wil je een bouwjaar auto terugvinden?

De waarde bepalen van een auto wordt bij de koop van een tweedehandsauto bepaald door verschillende factoren. De belangrijkste twee factoren bij de prijsbepaling van een auto zijn de kilometerstand auto en het bouwjaar auto. Een verouderd model is vanzelfsprekend minder waard dan een vergelijkbaar model met een nieuwer bouwjaar. Daarnaast kan het erg belangrijk zijn als je een import auto wil aanschaffen. Ook hierbij is het eenvoudig om het bouwjaar van de (import) auto terug te vinden.

Bouwjaar van een auto bepalen

Het bouwjaar van een auto bepalen is belangrijk om te zien in welk jaar de auto is opgeleverd. Hieruit kan namelijk de leeftijd van de auto worden bepaald. De leeftijd van een auto kan een doorslaggevende rol spelen bij de koop van een tweedehands auto. De ouderdom auto bepalen is belangrijk. Gemiddeld genomen heeft een nieuwere modernere auto een hogere dagwaarde dan een oudere auto.

Leeftijd auto vergeleken met de kilometerstand

Een ander belangrijk punt is dat een nieuwere auto vaak lagere onderhoudskosten heeft dan een oudere auto. Het is belangrijk om te onthouden dat de leeftijd van een auto niet direct gerelateerd is aan de hoogte van de kilometerteller. Een vorige eigenaar kan bijvoorbeeld weinig gebruik hebben gemaakt van de auto waardoor deze een relatief lage kilometerstand heeft. Dit neemt niet weg dat de auto over een langere tijd wel slijtage oploopt en er bijvoorbeeld sprake kan zijn van roest.

Bouwjaar auto terugvinden met een RDW kentekencheck

Het bouwjaar van een auto uit Nederland is eenvoudig te achterhalen door een kentekencheck bij de RDW te doen. Dit kun u eenvoudig doen door het kenteken online in te voeren. Op het rapport dat u hieruit krijgt vindt u dan de zogenaamde ‘datum eerste tenaamstelling’. Deze datum weergeeft de dag waarop de auto voor het eerst op iemands naam is geregistreerd.

De leeftijd van een auto opzoeken via het kenteken

Het makkelijkste is de leeftijd opzoeken met het kenteken. Als de auto geen import auto is, dan zou het kenteken kloppend moeten zijn met de leeftijd. Een bouwjaar auto zoeken op kenteken is eenvoudig, doordat er in Nederland een eenduidig systeem is.

Doe je kenteken check jaartal

Veel mensen weten zo te zeggen aan de hand van een kenteken wat het bouwjaar van de auto is. Als je dat niet zo goed weet, dan kan je gewoon de kenteken check jaartal doen. Voer het kenteken op deze pagina in, en kom direct de leeftijd van de auto te weten.

Afleverdatum auto

Als je weet wanneer een Nederlandse auto als nieuw gekocht is, kan je de ouderdom auto bepalen. Een bouwjaar auto terugvinden wordt op deze manier heel makkelijk. Natuurlijk heeft dit te maken met de RDW, die alle gegevens van de auto’s in Nederland goed bewaard. Maar er zijn andere situaties waar het iets meer een puzzel is.

Bouwjaar import auto

Wilt u het bouwjaar van een ingevoerde auto weten? Dan kunt u de VIN nummer check doen. U voert dat nummer in om de check te doen en vervolgens kunt u de datum eerste tenaamstelling zien tussen de geregistreerde autogegevens uit het buitenland. 

Bouwjaar auto opzoeken met specifiek nummer

Elke auto is voorzien van speciaal nummer, ook wel VIN nummer of frame nummer genoemd. VIN staat voor voertuigidentificatienummer. Dit nummer is bedoeld om een voertuig te kunnen identificeren. Er worden dan ook geen twee voertuigen gemaakt met hetzelfde chassisnummer. Soms is het lastig om dit nummer te vinden.

Lees meer over het chassisnummer opzoeken

Voorbeeld uit de praktijk

Sarah vraagt het bouwjaar van een Volvo V40 op met het VIN-Nummer:

Sarah wil een Volvo V40 kopen, maar het gaat om een import auto. Zij wil dan ook wel zeker weten dat de auto goed is en dat er geen rare dingen mee gebeurd zijn, zoals ernstige ongevallen en wil daarom de auto controleren. Zij vraagt het VIN nummer op bij de verkoper en doet vervolgens met dit nummer een controle. Zij kan nu alle gegevens van de auto inzien die in het buitenland zijn geregistreerd. Zo kan zij zien dat de auto een kilometerstand van 22.000 km heeft en niet betrokken is geweest bij ongevallen. Er is geen schade geleden in het verleden. De auto ziet er dan ook nog goed uit. Zij kan ook zien dat de datum eerste tenaamstelling van de auto in juli 2015 was. Sarah is erg tevreden met alle gegevens en concludeert dat het bouwjaar van deze auto in 2015 ligt. Zij is gerustgesteld na het opvragen van deze gegevens met de chassischeck en ze besluit de auto van de betreffende autoverkoper over te nemen.

Makkelijk een chassischeck uitvoeren

Er zijn dus verschillende manieren om een chassischeck uit te voeren. Het hangt allemaal af van de situatie waarin de auto zich bevindt of heeft bevonden. Maar het is altijd mogelijk om achter het bouwjaar auto te achterhalen. Wij hebben op deze site daarom ook verschillende manieren waarop dit mogelijk is.

Speciale situaties

Wij gaan ervan uit dat de auto compleet is, en gewoon geaccepteerd wordt in Nederland. Maar wat als bijvoorbeeld er een auto zonder kentekenplaten wordt gevonden of als u het bouwjaar wilt opzoeken van een import auto. U kunt eenvoudig zelf een chassischeck uitvoeren om de autogegevens op te vragen om achter de datum eerste tenaamstelling van een auto te komen.

Waarom is een autobouwjaar belangrijk?

Het bouwjaar van een auto kan voor meerdere redenen belangrijk zijn om te weten. Aan het uiterlijk van een auto kan het soms best lastig zijn om het bouwjaar in te schatten. Een oude auto kan er bijvoorbeeld nog als nieuw uitzien, terwijl een relatief jonge auto er al beroerd uit kan zien. Natuurlijk kunt u soms een goede inschatting maken. Dit is vooral makkelijk als er veel auto’s van hetzelfde tyoe in omloop zijn. Maar er zijn ook auto’s die jarenlang in productie blijven zonder dat er veel aan de uitstraling veranderd.

Bepalen van de dagwaarde

Het inschatten van het bouwjaar is voornamelijk van belang voor de bepaling van de dagwaarde van de auto. Daarnaast kan het ook een belangrijke rol spelen om eventuele fraude uit de weg te gaan. Het is daarom erg handig om de autogegevens met een chassischeck op te vragen. Op deze manier weet je snel en makkelijk waar je aan toe bent.

Een slecht bouwjaar

Het bouwjaar is vooral van invloed op de dagwaarde van de auto. Dit heeft met meerdere redenen te maken. Ten eerste is het zo dat de technieken die gebruikt worden bij de bouw van auto’s over de jaren steeds blijft veranderen en vernieuwen en oudere technieken minder tot niet meer gebruikt worden bij sommige auto’s. Het bouwjaar kan daarnaast erg handig van pas komen bij het bepalen tot welke serie een auto behoord. Soms kan de serie waartoe de auto behoord al van invloed zijn op de dagwaarde van een auto!

Extra kosten bij een ouder model

Tot slot is het vanzelfsprekend dat een voertuig over de jaren steeds meer slijtage oploopt. U dient er dus rekening mee te houden dat een ouder model vaker onderhoud nodig zal hebben dan een nieuwere auto. De auto leeftijd is dus hierom belangrijk om te weten, zodat u niet voor onverwachte extra onderhoudskosten komt te staan.

Malafide praktijken omtrent autogegevens

Bij de koop van een tweedehands auto worden ieder jaar weer mensen slachtoffer van fraude en vervalsing. Om te voorkomen dat u te maken krijgt met fraude is het uitermate belangrijk de autogegevens te controleren en niet alleen af te gaan op wat de verkoper vertelt. Zodra u de gegevens van de auto via een kenteken check of een chassischeck hebt opgevraagd kunt u direct de auto controleren en zien of de verkoper eerlijk is geweest over het bouwjaar van de auto. Het bouwjaar opzoeken is hierom dus erg belangrijk. Daarnaast is de kilometerstand opzoeken belangrijk om geen slachtoffer te worden van tellerfraude.

Vind nu het bouwjaar van je auto terug

Wat de reden ook is om het bouwjaar auto terug te vinden, wij helpen je graag. Op deze pagina kan je heel makkelijk en snel diverse controles uitvoeren. Hierdoor weet jij straks alles van de auto, en weet je precies waar je aan toe bent.

2 Jul , 2020,
admin
No Comments