CHASSISNUMMER CONTROLEREN
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
Import auto kopen of auto importeren? Doe de chassisnummer check om er zeker van te zijn dat het een betrouwbare aankoop is. Doe de chassisnummer check en achterhaal het auto schadeverleden, kilometerstand en eigenarenhistorie. De chassischeck is de enige manier om erachter te komen of er niet gefraudeerd is met een import auto of auto met een buitenlands kenteken. Doe de import auto check direct en vul het chassisnummer in.

Het bouwjaar van je auto terugvinden

Het kan erg belangrijk zijn om het bouwjaar van je auto terug te vinden. Het bouwjaar is namelijk erg bepalend voor de waarde van de auto. Maar er zijn nog meer redenen om achter de leeftijd van je auto te komen. We vertellen je er alles over.

Waarom is het handig om de leeftijd van je auto te weten?

De waarde bepalen van een auto wordt bij de koop van een tweedehands auto bepaald door verschillende factoren. De belangrijkste twee factoren bij de prijsbepaling van een auto zijn de kilometerstand van de auto en het bouwjaar van de auto.

Een verouderd model is natuurlijk minder waard dan een vergelijkbaar model met een nieuwer bouwjaar. Daarnaast kan het erg belangrijk zijn als je een import auto wil aanschaffen. Ook hierbij is het eenvoudig om het bouwjaar van de (import) auto terug te vinden.

Bouwjaar van een auto achterhalen

Het bouwjaar van een auto bepalen is belangrijk om te zien in welk jaar de auto is opgeleverd. Hieruit kan namelijk de leeftijd van de auto worden bepaald. Wil je een tweedehands auto kopen? Dan kan de leeftijd van een auto kan een doorslaggevende rol spelen. De ouderdom van een auto bepalen is belangrijk. Gemiddeld genomen heeft een nieuwere, modernere auto een hogere dagwaarde dan een oudere auto. Dat geldt ook voor elektrische auto’s.

Leeftijd tweedehands auto vergelijken met de kilometerstand

Een ander belangrijk punt is dat een nieuwere auto vaak lagere onderhoudskosten heeft dan een oudere auto. Het is belangrijk om te onthouden dat de leeftijd van een auto niet direct gerelateerd is aan de kilometerstand.

Een vorige eigenaar kan bijvoorbeeld weinig gebruik hebben gemaakt van de auto, waardoor deze een relatief lage kilometerstand heeft. Dit neemt niet weg dat de auto over een langere tijd wel slijtage oploopt en er bijvoorbeeld sprake kan zijn van roest.

Bouwjaar auto terugvinden met een RDW kentekencheck

Het bouwjaar van een voertuig is eenvoudig te achterhalen door een kentekencheck bij de RDW te doen. Dit kun je eenvoudig doen door het kenteken online in te voeren. Op het rapport dat je hieruit krijgt, vind je de ‘datum eerste tenaamstelling’. Deze datum is de dag waarop de auto voor het eerst op iemands naam is geregistreerd.

De leeftijd van een auto opzoeken via het kenteken

De leeftijd opzoeken is heel makkelijk als je het kenteken hebt. Als de auto geen import auto is, dan kun je het kenteken koppelen aan de leeftijd van de auto. Met het kenteken kun je eenvoudig het bouwjaar van een auto opzoeken, omdat er in Nederland een eenduidig systeem is.

Doe je kenteken check

Veel mensen weten aan de hand van een kenteken wat het bouwjaar van de auto is. Als je dat niet zo goed weet, dan kan je gewoon de kenteken check doen. Voer het kenteken op deze pagina in en kom direct de leeftijd van de auto te weten.

Afleverdatum auto

Als je weet wanneer een Nederlandse auto nieuw is gekocht, kan je de leeftijd van de auto bepalen. Het bouwjaar van een auto terugvinden wordt op deze manier heel makkelijk. Natuurlijk heeft dit te maken met de RDW, die alle gegevens van de auto’s in Nederland goed bewaart. Maar er zijn andere situaties waar het iets meer een puzzel is.

Auto importeren? Zoek eerst het bouwjaar op

Als je een auto wilt importeren, dan kun je het bouwjaar niet opzoeken met een kentekencheck. Bij het importeren krijgt de auto een nieuw kenteken. Daarmee kun je de buitenlandse voertuiggegevens niet meer opvragen.

Wil je het bouwjaar van een ingevoerde auto weten? Dan kun je de VIN nummer check doen. Je voert dat nummer in om de check te doen. Daarna krijg je de geregistreerde autogegevens uit het buitenland te zien met de datum eerste tenaamstelling.

Bouwjaar van de auto opzoeken met specifiek nummer

Elke auto is voorzien van speciaal nummer, ook wel VIN nummer of frame nummer genoemd. VIN staat voor voertuigidentificatienummer. Dit nummer is bedoeld om een voertuig te kunnen identificeren. Er worden dan ook geen twee voertuigen gemaakt met hetzelfde chassisnummer. Soms is het wel lastig om dit nummer te vinden.

Lees meer over het chassisnummer opzoeken

Voorbeeld uit de praktijk

Sarah vraagt het bouwjaar van een Volvo V40 op met het VIN-Nummer:

Sarah wil een Volvo V40 kopen, maar het gaat om een import auto. Zij wil dan ook wel zeker weten dat de auto goed is en dat er geen rare dingen mee gebeurd zijn, zoals ernstige ongevallen en wil daarom de auto controleren. Zij vraagt het VIN nummer op bij de verkoper en doet vervolgens met dit nummer een controle. Zij kan nu alle gegevens van de auto inzien die in het buitenland zijn geregistreerd.

Zo kan zij zien dat de auto een kilometerstand van 22.000 km heeft en niet betrokken is geweest bij ongevallen. Er is geen schade geleden in het verleden. De auto ziet er dan ook nog goed uit. Zij kan ook zien dat de datum eerste tenaamstelling van de auto in juli 2015 was. Sarah is erg tevreden met alle gegevens en concludeert dat het bouwjaar van deze auto 2015 is. Zij is gerustgesteld na het opvragen van deze gegevens met de chassischeck en ze besluit de auto van de betreffende autoverkoper over te nemen.

Makkelijk een chassischeck uitvoeren

Er zijn dus verschillende manieren om een chassischeck uit te voeren. Het hangt allemaal af van de situatie waarin de auto zich bevindt of heeft bevonden. Je kunt altijd het bouwjaar van de auto achterhalen. Wij hebben op deze site daarom ook verschillende manieren waarop dit mogelijk is.

Speciale situaties

Wij gaan ervan uit dat er bij de auto een kentekenbewijs zit en gewoon een registratie heeft bij de RDW. Maar wat als het gaat om een auto zonder kentekenplaten of kentekenbewijs? Of misschien wil je het bouwjaar opzoeken van een import auto. Je kunt dan eenvoudig zelf een chassischeck uitvoeren om de autogegevens op te vragen. Zo kom je snel achter de datum eerste tenaamstelling van een voertuig.

Waarom is een autobouwjaar belangrijk?

Het bouwjaar van een auto kan om meerdere redenen belangrijk zijn om te weten. Aan het uiterlijk van een tweedehands auto kun je niet altijd zien hoe oud de auto is. Een oude auto kan er bijvoorbeeld nog als nieuw uitzien, terwijl een relatief jonge auto er al beroerd uit kan zien.

Kilometerstanden zeggen niet alles

Kijken naar de kilometerstanden geeft meestal ook niet de juiste informatie. Een ouder voertuig kan een lage kilometerstand hebben omdat er weinig mee gereden is. Dat betekent alleen niet dat de auto nog vrij nieuw is. De kilometerstand is dus geen goede maatstaf voor de leeftijd van een voertuig.

Soms kun je een goede inschatting maken. Dit is vooral makkelijk als er veel auto’s van hetzelfde type in omloop zijn. Maar er zijn ook auto’s die jarenlang in productie blijven zonder dat er veel aan de uitstraling verandert.

Bepalen van de dagwaarde als de auto ouder is

Het bouwjaar achterhalen is vooral van belang voor de bepaling van de dagwaarde van de auto. Daarnaast kun je met het bouwjaar ook achterhalen of de auto is gestolen en of er is gerommeld met de kilometerstanden. Het is daarom erg handig om de autogegevens met een chassischeck op te vragen. Op deze manier weet je snel en makkelijk waar je aan toe bent.

Een slecht bouwjaar

Het bouwjaar is vooral van invloed op de dagwaarde van een voertuig. Dit heeft verschillende redenen. De technieken die gebruikt worden bij de bouw van auto’s blijven steeds veranderen en vernieuwen. Aandrijvingstechnieken kunnen bijvoorbeeld veranderen, zoals bij de elektrische auto en de waterstofauto.

Oudere technieken worden juist minder of helemaal niet meer gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan elektrische auto’s, waar geen verbrandingsmotor meer in zit. Het bouwjaar kan daarnaast erg goed van pas komen bij het bepalen tot welke serie een voertuig behoort. Soms kan de serie waartoe de auto behoort al van invloed zijn op de dagwaarde van een auto!

Hou rekening met extra kosten als de auto ouder is

Tot slot is het vanzelfsprekend dat een voertuig over de jaren steeds meer slijtage oploopt. Je moet er dus rekening mee houden dat een ouder model met een hoge kilometerstand vaker onderhoud nodig zal hebben dan een nieuwere auto of een auto met een lage kilometerstand. De auto leeftijd is dus heel belangrijk om te weten, zodat je niet voor onverwachte extra onderhoudskosten voor de auto komt te staan.

Malafide praktijken omtrent autogegevens

Bij de koop van tweedehands voertuigen worden ieder jaar weer mensen slachtoffer van fraude en vervalsing. Om te voorkomen dat je te maken krijgt met fraude is het uitermate belangrijk om de autogegevens en kilometerstand te controleren en niet alleen af te gaan op wat de verkoper vertelt.

Zodra je de registratie en de gegevens van een voertuig met een RDW kentekencheck of chassischeck hebt opgevraagd, kun je direct de auto controleren en zien of de verkoper eerlijk is geweest over het bouwjaar van het voertuig.

Het bouwjaar opzoeken is daarom dus erg belangrijk. Daarnaast is de kilometerstand opzoekenbelangrijk om geen slachtoffer te worden van tellerfraude, waarbij de kilometerstand wordt teruggedraaid. Door het terugdraaien van de kilometerstand lijkt het alsof de auto minder kilometers heeft gereden. De verkoper kan dan een hogere prijs vragen voor het voertuig.

Vind nu het bouwjaar van je auto terug

Wat de reden ook is om het bouwjaar van de auto terug te vinden, wij helpen je graag. Op deze pagina kan je heel makkelijk en snel diverse controles uitvoeren. Hierdoor weet jij straks alles van de auto en weet je precies waar je aan toe bent.

11 Apr , 2024,
admin
No Comments