CHASSISNUMMER CONTROLEREN
Belgie Belgie - Duitsland Duitsland - Frankrijk Frankrijk - Oostenrijk Oostenrijk - Zwitserland Zwitserland - USA Verenigde staten (USA) - Hongarije Hongarije - tsjechie Tjechie
Import auto kopen of auto importeren? Doe de chassisnummer check om er zeker van te zijn dat het een betrouwbare aankoop is. Doe de chassisnummer check en achterhaal het auto schadeverleden, kilometerstand en eigenarenhistorie. De chassischeck is de enige manier om erachter te komen of er niet gefraudeerd is met een import auto of auto met een buitenlands kenteken. Doe de import auto check direct en vul het chassisnummer in.

Auto importeren Duitsland

Jaarlijks worden er zo’n 200.000 tot 250.000 auto’s geïmporteerd naar Nederland, waarbij een auto importeren uit Duitsland het populairste is. Naast Duitsland worden er veel auto’s uit België, Frankrijk, Spanje, Italië en Amerika geïmporteerd. Zelf een auto importeren kan om meerdere redenen interessant zijn. De voornaamste reden van het importeren van een auto is het financiële plaatje, de prijzen van auto’s liggen in Duitsland veel lager dan in Nederland. Tevens is het aanbod in Duitsland vele malen groter dan in Nederland. Momenteel staan er maar liefst 2 miljoen gebruikte auto’s te koop! In dit artikel bespreken we hoe u geheel zelfstandig of met hulp een Duitse auto kunt importeren. We zullen de voordelen bespreken en uitleg geven over het importproces. Bij vragen kunt u ons altijd contacteren.

Auto importeren Duitsland auto importeren

Het kan zijn dat u op de Nederlandse tweedehandsauto markt niet direct een auto vindt waarnaar u opzoek bent. In dat geval kan een geïmporteerde auto erg interessant zijn. Er zijn verschillende redenen om een ​​gebruikte auto uit Duitsland te importeren. De lagere financiële investering is echter meestal de reden waarom mensen een auto willen importeren. Er zijn daarnaast veel andere redenen waarom de Duitse automarkt populair is voor import naar Nederland:

  • Taal: Veel Nederlanders spreken tegenwoordig de Engelse taal. Dit is tevens het geval in Duitsland, waar ook ongeveer 70% van de Duitsers voldoende Engels spreekt. Hierdoor is de kans dat u tegen een taalbarrière aanloopt kleiner, als u zelf niet goed uit de voeten kunt komen met de Duitse taal.
  • Afstand: Duitsland is in vergelijking met Nederland natuurlijk een gigantisch groot land maar zelfs als u uit Zuid-Duitsland een auto naar Nederland importeert is de afstand nog goed te overzien. Een maximum van 1000km klinkt misschien als erg veel maar dit is natuurlijk niks vergeleken met andere populaire importlanden.
  • Lage kilometerstand: Veel jonge auto’s hebben vaak erg weinig gereden doordat deze als showmodellen gebruikt zijn.
  • Rijkere uitrusting: Doordat veel auto’s goedkoper geleverd worden in Duitsland zijn deze vaak rijker uitgerust dan in Nederland. Het is dan niet uitzonderlijk dat u in Duitsland een mooi geprijsde auto tegenkomt met leren bekleding of een elektrisch panorama dak.
  • Zwaardere motoren: Door de lagere prijsklasse van auto’s in Duitsland hebben veel auto’s een zwaardere motor en meer vermogen dan Nederlandse auto’s.
  • Betaling BPM: Naast de betaling van de BPM hoeft u bij het importeren van een auto uit Duitsland geen BTW en importheffing te betalen, zoals wel het geval is bij auto’s uit Zwitserland of Amerika. Wel is het belangrijk dat u let op het percentage BTW dat u betaalt over het voertuig, in sommige zuidelijke delen van Duitsland betaalt u maar 19% in plaats van de 21% die wij hier in Nederland betalen. Zorg er daarom voor dat u niet in Nederland voor verrassingen komt te staan. U leest op deze site van de overheid meer over belastingen die u betaalt over een importauto.
  • Goedkope dieselauto’s: Naast dat er in Duitsland een veel lagere wegenbelasting geldt voor Dieselauto’s dan in Nederland, en er dus meer dieselauto’s op de markt te vinden zijn, geldt er sinds 2019 een dieselban voor sommige auto’s in Duitse steden. Deze auto’s zijn hierdoor erg goedkoop om te importeren.

Stapsgewijze Handleiding: Importeren van een Voertuig uit Duitsland

Stap 1: Aanschaffen van een voertuig in Duitsland
Stap 2: Het voertuig van Duitsland naar Nederland verschepen
Stap 3: Het voertuig laten inspecteren door de RDW
Stap 4: Indienen van een BPM-verklaring
Stap 5: Monteren van de kentekenplaten
Regel autoverzekering

Het vinden van een tweedehands Duitse auto

De eerste stap voor de import van een auto uit Duitsland is natuurlijk het vinden van een geschikte auto. Wij raden aan, ook online, het zoekgebied te beperken en altijd kritisch te blijven. Duitsland is erg groot, evenals de automarkt in Duitsland, haal hier u voordeel uit! Wij hebben voor u een aantal populaire occasionsites op een rijtje gezet:

Zorg dat u duidelijk heeft aan welke eisen uw toekomstige auto dient te voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandstofsoort, carrosserievorm, accessoires, vermogen en transmissie. Hoe milieuvriendelijk de auto is kan in Nederland weer voordelen opleveren doordat de overheid belastingvoordeel geeft aan kopers van zuinigere auto’s. Zo betaal je minder BPM (aanschafbelasting) en MRB (wegenbelasting) over een zuinige auto. Naast het door u gemaakte wensenlijstje waaraan u auto dient te voldoen is het ook belangrijk dat u uw budget duidelijk voor ogen houdt.

Een Audi importeren uit Duitsland

Een van de meest populaire auto’s om uit Duitsland te importeren is de in Duitsland gefabriceerde Audi. Doordat het BPM (belasting personenauto’s en motorrijwielen) wat over geïmporteerde auto’s betaald moet worden elk jaar weer verhoogd wordt worden nieuwe Audi’s elk jaar weer duurder. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om hun Audi zelf te importeren uit Duitsland en kiezen dan voor een jonge gebruikte auto. Als er bijvoorbeeld 1.000 km op de teller staat wordt de auto in Nederland niet meer als nieuw gezien en dit kan dat ontzettend veel schelen in het percentage BPM wat u over dit voertuig moet betalen. Dit betekent dat mensen naast het prijsvoordeel van de Duitse automarkt in Duitsland ook kunnen profiteren van een BPM dat veel lager ligt dan bij een nieuwe auto en is daarnaast afhankelijk van de CO2 uitstaat, het type brandstof en het bouwjaar van de auto.

Door het grote aanbod van jonge Audi’s op de Duitse automarkt is het zeker mogelijk om te onderhandelen over de vraagprijs van de auto. Let er wel altijd op dat u de auto voorafgaand aan de koop controleert zodat u niet per ongeluk een opgelapte schadeauto koopt. Een Duitse kentekencheck is dan ook van uiterst belang!

Duitse auto importeren, zaken waarop u moet letten

Omdat de markt voor gebruikte auto’s niet erg goed gereguleerd is, zijn er nog altijd enkele risicofactoren verbonden aan het importeren van een tweedehands auto. Consumenten lijken vaak een ‘sprong van vertrouwen’ nodig te hebben bij het auto importeren van een occasion uit een ander Europees land zoals Duitsland of België. Nadat u een interessante auto heeft gevonden is het aan te raden om altijd eerst een proefrit in te plannen. Zorg altijd dat alle autopapieren compleet zijn en u deze kunt controleren op juistheid.

Net als bij de koop van een tweedehandsauto in Nederland is het ook bij een Duitse import auto uiterst belangrijk om deze voorafgaand de koop na te trekken. Waar dit in Nederland eenvoudig via een kentekencheck bij het RDW gaat is een Duits kenteken controleren in Nederland bij de RDW niet mogelijk. In plaats van een Duits kenteken te controleren kunt u eenvoudig het zogenaamde chassisnummer van de auto controleren. U kunt met dit nummer, ook wel VIN nummer of frame nummer genoemd, gebruiken voor een zogenaamde chassisnummer check. Hiermee kunt u het complete autoverleden of de autohistorie achterhalen, let in dit rapport vooral op de volgende zaken:

  • De Kilometerstand van de auto (NAP)
  • Aantal eigenaren
  • Eventuele schadeverleden van de auto
  • WOK status
  • Is de auto ooit gestolen gemeld
  • Dagwaarde van de auto

Controleer de autopapieren en het maak een gegarandeerde kostenberekening. Houdt bij de kosten rekening met de transportkosten, de BPM, de RDW registratiekosten en het te betalen BTW.

Kilometerteller Duitse import auto controleren?

In Nederland registreert sinds 1991 de Stichting Nationale Autopas (NAP) alle tellerstanden van Nederlandse voertuigen op onze wegen en kunt u dus eenvoudig een napcheck uitvoeren om de tellerstand te controleren. Omdat er heel erg veel sprake is van fraude rondom de tellerstand is het uiterst belangrijk om de kilometerstand van een importauto te controleren voordat u de auto aanschaft. Als u gebruik wilt maken van de database van de Nationale Autopas RDW om de tellerstand van een voertuig te controleren, dan heeft u hierbij altijd een Nederlands kenteken nodig. In Duitsland bestaat er helaas geen organisatie zoals wij de NAP kennen in Nederland. Gelukkig kunt u eenvoudig de tellerstand op fraude controleren met het bovengenoemde voertuigverificatienummer (VIN) van de auto.

Kilometerstand controleren

Het voertuigverificatienummer (VIN) of chassisnummer

Het VIN nummer of chassisnummer is het identificatienummer van een auto. Het is een onveranderlijk nummer dat u kunt vinden gegraveerd op het frame van de auto en tevens op het kentekenbewijs. Het is van uiterst belang dat u controleert of deze nummers overheen komen met elkaar. Wij raden aan het chassisnummer te controleren alvorens u naar een voertuig gaat kijken. Zo bent u goed voorbereid en kunt u het voertuigrapport wat uit deze chassischeck volgt meenemen als u bij de auto gaat kijken. Juist bij importauto’s is het erg belangrijk dat de gegevens uit dit voertuigrapport overheen komen met de gegevens op het kentekenrapport van de auto. Via een chassischeck kunt u er al direct achter komen dat er iets niet klopt, wat u veel geld kan besparen. Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om een aankoopkeuring uit te laten voeren.

Risico’s bij een auto importeren Duitsland

De meeste tweedehands voertuigen op de Duitse automarkt zijn in goede staat en nieuwe eigenaren ervaren gelukkig weinig problemen met hun auto ondervinden. Voor de consumenten die eigenaar van het voertuig zullen worden, is het van cruciaal belang om de auto te kiezen die het beste bij hun budget en rijstijl past. En wat de dealers en importeurs betreft, het is van essentieel belang om de juiste informatie te hebben, zodat u de beste prijs kunt vragen. Het kennen van het verleden van een voertuig kan u enorm helpen bij het maken van een goede deal. Gezien het aantal auto’s met een negatieve geschiedenis die momenteel in Duitsland rijdt, is het belangrijker dan ooit om alle feiten te hebben voordat de occasion wordt gekocht.

Maar hoe groot is het risico bij de aankoop van een buitenlandse tweedehands auto? Dit hangt voornamelijk af van twee belangrijke factoren:

  1. Van wie koopt u het voertuig en heeft de verkoper een positieve of negatieve geschiedenis met de verkoop van gebruikte voertuigen?
    Net als in Nederland zijn er in Duitsland veel onbetrouwbare handelaren actief, wij raden daarom aan om een auto te kopen via een officiële dealer in Duitsland. Daarnaast is het zo dat voor Duitse Audi’s bij de Audi-dealer een Europese garantie geldt waarmee u tevens bij uw lokale Audi-dealer terecht kan.
  2. Hoeveel weet u van het voertuig? Lijkt de fysieke conditie van de auto overeen te komen met de gerapporteerde voertuiginformatie? Is de informatie precies en betrouwbaar?

Wanneer een aankoop te mooi is om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo. Vaak zijn deze ‘deals’ onderdeel van een oplichtingszaak waarbij gestolen voertuigen betrokken zijn en resulteert in het verlies van duizenden euro’s van nietsvermoedende kopers. De zwendel – bekend als ‘VIN-klonen’ of ‘autoklonen’ omvat het gebruik van de VIN van een legaal geregistreerde auto om de identiteit van een gestolen auto te verbergen. Helaas worden deze gestolen voertuigen vervolgens verkocht aan nietsvermoedende autokopers die uiteindelijk worden gedupeerd en veel geld verliezen. Bovendien kunnen de kopers van gekloonde auto’s niet alleen de auto kwijtraken, maar moeten zij ook leningen af betalen die ze voor de aankoop van de auto hadden afgesloten. Daarnaast kunnen deze consumenten onderdeel worden van een strafrechtelijk onderzoek. Daarom is het zeer belangrijk om een ​​grondige VIN check  uit te voeren voordat u een gebruikte auto koopt; vooral als hij uit Duitsland komt.

Als u van plan bent om bij een dealer (in het buitenland) een auto te kopen, bent u één van de duizenden die de zogenaamde ‘geld besparende weg’ volgt. Maar zoals in elk weg, zijn er valkuilen.

Enkele tips die u helpen bij uw zoektocht:

  1. Overweeg om bij een importerende dealer bij u in de buurt te kopen om ongewenste stress en problemen te voorkomen. Tegenwoordig zijn er verschillende dealers die auto’s per vrachtauto importeren en ook garanties bieden. U moet misschien wat meer betalen, maar dit zal het dubbel en dwars waard zijn als er iets vreselijk mis blijkt te zijn.
  2. Rechtstreeks kopen bij een dealer helpt u de extra kosten en reisproblemen te drukken, een auto in het buitenland te vinden en deze naar huis te brengen – deze processen kunnen behoorlijk belastend en tijdrovend zijn.
  3. Het belangrijkste aspect van kopen is om de geschiedenis van de auto grondig te controleren. Het kost een paar euro, maar op de lange termijn zou u veel geld kunnen besparen.
  4. Als u het autorapport heeft, ga dan op zoek naar een kloonwaarschuwing. Zorg ervoor dat de huidige kilometerteller weergave klopt met de gerapporteerde kilometerstand en houd rekening met meerdere registraties op verschillende locaties in een korte periode.
  5. Zorg ervoor dat het VIN nummer zich op het dashboard, de bestuurdersdeursticker, het frame van de auto en alle ondersteunende documenten (titeldocumenten en servicerapporten) bevindt en allemaal overeenkomen. Voer een snelle VIN– of chassiscontrole uit om de identiteit van de auto te verifiëren.
  6. We raden u aan om te zoeken naar een garantie die niet korter is dan zes maanden. Betaal, indien nodig, een paar euro’s extra om de garantie tot een jaar te verlengen. Als de dealer geen vertrouwen heeft in de auto, zou u zich zorgen moeten maken over hoe snel de auto u problemen kan gaan geven.
  7. Als u particulier, thuis of in het buitenland koopt, wees dan extra voorzichtig. De geschiedenischeck is een absolute must, net als iemand die de auto voor u inspecteert. Als u privé koopt, heeft u geen terugkoppeling voor als er problemen optreden.
  8. Zorg dat u volledig op de hoogte bent van wat u moet doen om legaal een Duitse auto in te voeren en te rijden. Vergeet niet dat u de bpm en eventueel btw (voor bepaalde auto’s) moet betalen voordat u in Nederland een auto kunt registreren.
  9. Laat, voorafgaand aan de aankoop, de auto inspecteren door een betrouwbare monteur.
  10. Neem de tijd voor de proefrit om er zeker van te zijn dat u echt van de auto geniet en het gevoel krijgt hoe hij rijdt. Stel vragen, speel met de verschillende functies en kijk rond in het voertuig. Zorg ervoor dat de auto voldoende ruimte heeft voor alles wat u nodig denkt te hebben.

 

Conclusie

Uiteindelijk kan het risico nooit volledig worden uitgesloten van een aankoop van een tweedehands Duitse auto. Maar er zijn dingen die kunnen helpen de kans te verkleinen dat u achterblijft met een auto met verborgen problemen. Verzamel zoveel mogelijk informatie over de auto. Alleen het opzoeken en checken van de kentekens of nummerplaten is niet genoeg, aangezien deze veranderen zodra de auto een ander land bereikt. Ongeacht het aantal keren dat de auto is geïmporteerd, het chassisnummer van een auto blijft altijd gelijk, waardoor het eenvoudig is om het autoverleden te traceren door middel van eenvoudige chassiscontrole of RDW-chassisnummercontrole. Hiermee kunt u het verleden van de auto achterhalen, inclusief eerdere schade, kilometerstanden en de geschiedenis van de eigenaar.

Wilt u een geïmporteerde auto uit Duitsland kopen? Lees u dan goed in, houd rekening met de invoerrechten in Nederland en met extra kosten, zoals het betalen van BPM (belasting) en doe een chassisnummercheck om inzicht te krijgen in het verleden van de auto. Zo gaat u goed voorbereid te werk en voorkomt u een miskoop!

24 Jul , 2020,
admin
No Comments